Madeira, Portugal: Portugisiska ön utsedd till Europas bästa
Getty Images
Nyhet

Portugisiska ön utsedd till Europas bästa

Den vackra ögruppen i Atlanten – Madeira – har för fjärde året i rad blivit utsedd till Europas bästa ö av World Travel Awards, skriver Aftonbladet resa.

Text: Elin Fellman 

Lediga rum & priser på Madeira

Sedan 1993 har World Travel Awards utsett de bästa resemålen runt om i världen och Madeira är uppenbart populär bland jurymedlemarna. För fjärde året i rad tog den portugisiska ögruppen hem förstaplatsen för Europas bästa ö. 

Madeira, som egentligen är en ögrupp tillsammans med den mindre ön Porto Santo och de obebodda öarna Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens, brukar kallas för kontrasternas ö och här finns något för alla. Uppe i bergen kan du vandra i det sagolika grönskande landskapet som är så nära Nya Zeeland du kan komma utan att lämna Europa. Djupa dalar, vackra trädgårdar, djungel, fruktplantager och bergspassager är bara lite av det du möts av. Madeira är också känt för sina levador, som byggdes från 1500-talet i syfte att bevattna jordbruket – idag tjänar de ofta som vandringsleder genom den vackra naturen.

Om du mot förmodan tröttnar på det storslagna landskapet finns det gott om andra saker att göra på ön. I den relativt stora staden Funchal finns bland annat bra  shopping, trendiga barer och lyxiga restauranger med Michelinstjärnor. Stränder råder det inte heller någon brist av på ön om du känner för en avslappnad dag vid havet. De gyllenfärgade stränderna på Porto Santo är de bästa.

Publicerad: 2019-06-24