Espresso, släng dig i väggen. Turkiskt kaffe är starkt – till och med för oss tåliga svenskar.
En särskild tillredningsmetod krävs för att göra riktigt turkiskt kaffe: finmalet kaffe och kokande vatten (samt socker för den som inte räds det) värms i en speciell kaffepanna. Kaffet ska aldrig koka, men ligga nära kokpunkten länge. Allt för att smakämnena ska hinna träda fram.
Och det gör de. Vi i Sverige är vana vid starkt kaffe, men det turkiska är ofta strået vassare på den fronten. Och väldigt, väldigt gott.
Snabb skola för hur du beställer turkiskt kaffe:
Sade – utan socker, az şekerli – lite socker, orta şekerli – lite mer socker och çok şekerli – mycket socker.
Till sist ett par varningens ord:
Snabbkaffe har blivit vanligt förekommande. Se till att du säger att det är just turkiskt kaffe du vill ha när du beställer! Och så ska det sägas att en bra cappucino inte är helt lätt att hitta. Vissa är okej, men många alltför varmt skummade och smakar sålunda mest välling.
Boka din resa till Turkiet med SunExpress här.