Svårslagen bryggarhistoria, mängder av berömda tillverkare och Oktoberfesternas urmoder. München är utan tvekan världens ölhuvudstad. En stad som ölälskare världen över drömmer om att få besöka.

Oktoberfest är fenomen som spridit sig långt utanför Bayerns – och Tysklands – gränser. Nuförtiden flöder ölet om hösten i städer runt om i hela världen, men det finns förstås bara ett original. Münchens årliga Oktoberfest härstammar från år 1810 då staden firade Ludvig I och Therese av Sachsens bröllop. Fem dagar efter giftermålet anordnades en hästkapplöpning som sedan blev en årligt återkommande tradition med andra arrangemang runtomkring. Givetvis med tillhörande drycker.

I dag är hästarna borta, men ölet är kvar. Minst sagt. Varje upplaga gästas av miljoner besökare, som dricker minst lika många miljoner liter öl, allt tillverkat av lokala bryggerier. Münchens Oktoberfest är världens största folkfest – och det är förstås inte helt enkelt att få tag i hotellrum. Tur då att ölfestligheterna pågår nästan året om i München – allt från Starkbierzeit på våren, de två årliga Dultfesterna, till höst- och vinterfestivaler där ölet står i centrum. Naturligtvis finns det också ett Oktoberfestmuseum att besöka.

I München finns sex av Tysklands allra största bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner och Spaten-Franziskaner. Tillsammans framställer de omkring 6 miljarder liter öl varje år. I skuggan av dessa jättar verkar även en rad olika mikrobryggerier som Crew Republic, Richelbräu och Giesinger Bräu. Innovatörer inom bryggarkonsten som bidrar till att befästa Münchens ställning som världens ölhuvudstad nummer ett. Mikrobryggerirörelsen har växt sig oerhört stark i München på senare tid och trenden visar inga tecken på att avta. Här har du möjlighet att smaka på några av världens mest spännande, nya ölsorter.

LÄS MER:

Kolla här vad bloggare från hela världen har postat om traditioner och lifestyle i Tyskland.

Mer om tyska traditioner hittar du här.

Trendstaden München.