En kväll som börjar på 42 kan bara bli en bra kväll! Gymkhanas cocktailbar ligger en trappa upp från restaurangen – och är en av de mest omtalade nya barerna i Mayfair. Tänk mörkt trä och dämpad belysning. Lågmäld musik och sjukt häftig inredning. Mixologer som vet vad de sysslar med när de blandar en uppfriskande och nyanserad masala margarita eller bhang lassi, olik alla andra lassi du tidigare provat.
42 går också att boka för privata middagar (vid vårt besök får vi höra om både den ena och den andra VIP:n som nyligen valt att äta "precis just här"). Det är lätt att förstå varför: I matsalen nedanför är det riktigt livligt och vill man ha lite enskilt utrymme... Å andra sidan: Tempot är påfallande behagligt. Servicen är noggrann, men avslappnad. Lokalen är formellt vacker men absolut inte svårflirtad. Gymkhana i Mayfair är en av Londons mest hyllade Michelinrestauranger för indisk mat – men inget här känns tillgjort.
Vi inleder med gol guppas och aloo chaat. Därefter en rad vegetariska smårätter bland vilka eldiga, syrliga och perfekta tandoori broccoli och achari paneer tikka sticker ut. Den kanske mest oväntade favoriten är beetroot chops pao – en rödbetsburgare med jordnötsmasala som både överraskar och övertygar.
Men det tar inte slut där! Huvudrätter som gucchi, khumb & truffle pilau – en tryffeldoftande svamprisrätt som är både lyxig och hemtrevlig – samsas med methi malai mutter paneer, dal maharani och rajasthani bhindi. Allt serverat med precision. Här visar sig styrkan i modern indisk fine dining: Inga tricks, bara smak. Saffron pistachio lulfi falooda får avsluta måltiden.
Gymkhana och dess bar 42 bevisar att Michelinrestauranger i London inte behöver vara stela eller experimentella för att vara minnesvärda. Det handlar om elegans, finess och självklar smakbalans – från fördrink till dessert.
Foto: Mark Scott.