Att öppna en ukrainsk restaurang i Notting Hill – ett område i London som inte direkt saknar restauranger – är ett vågat drag. Men för Polina Sychova och Eugene Korolev, som båda kommer från Ukraina, handlade det mindre om strategi och mer om berättelse. Sino i Notting Hill vill visa en annan sida av Ukraina än den som kablats ut i nyhetsmedierna de senaste åren. En sida som handlar om mat, värdskap och hantverk.
Lokalen är lågmält elegant med naturmaterial, runda former och en diskret färgpalett. Inget skrikigt, bara genomarbetat och välkomnande. Den avskalade stilen, tillsammans med en personlig touch, skapar en atmosfär som både känns modern och historiskt rotad.
Menyn har också djupa rötter. Den är tydligt förankrad i det ukrainska köket, men med internationell känslighet. Polina Sychova berättar att man inledningsvis var tveksam till att sätta hennes hemlands mest kända maträtt, Chicken Kyiv, på menyn. Men man gjorde det och det har visat sig vara ett genidrag; den celebra rätten beställs ofta när den finns att tillgå. Vid vårt besök gör den det, men inte alltid så håll utkik.
Marinated aubergine med ostbrödet kyyrma är en bra förrätt med både djup och syra. Krispig banosh med svamp och ramslök har en textur som landar någonstans mellan komfort och finkrog. Med andra ord: Rätterna är vällagade utan att vara tillkrånglade, och visar att modern ukrainsk mat har sin plats i ett samtida utbud av gastronomi.
Även cocktaillistan tar avstamp i ukrainska ingredienser – honung, fermenterad äppeljuice, bovetevodka – utan att bli konceptuell för konceptets skull. Drinkarna känns snarare som en naturlig förlängning av maten.
Sino är en av de mest omtalade nya restaurangerna i Notting Hill 2025 – och en stark kandidat för alla som söker modern ukrainsk mat i London. Det märks att det här är en restaurang med något att säga, men också med kapaciteten att leverera det i praktiken.
Foto: Viktoriia Klymentieva.