Sålde lägenheten för att resa till Sydamerika
Veckans resenär

Sålde lägenheten för att resa till Sydamerika

Veckans resenär Moa Harryson sålde sin lägenhet och tillhörande möbler för att kunna vara på resande fot i Central- och Sydamerika i ett år. Vandringen i Patagonien, mäktiga Galapagosöarna och historiska Machu Picchu är några av favoriterna från året. Läs intervjun med Harryson nedan. 

Namn: Moa Harryson
Aktuell med: Resebloggen Lycklig & levande
Familj: Sambo
Ålder: 28 år
Bor: I Mölndal utanför Göteborg

Senaste resa: Min senaste utlandsresa gick till Kefalonia i Grekland nu i höstas. Efter det har jag hunnit med en weekend på Thorskogs slott och en weekend i Stockholm.

Favorithotell: Jag är inte särskilt bevandrad bland hotell, men jag tyckte mycket om Centara Grand i Bangkok när vi var där för flera år sedan.

Favoritdestination: I Sverige är det Messlingen i Härjedalen och Hunnebostrand i Bohuslän, där vi har stugor. I övriga världen så har Filippinerna och Grekland fastnat lite extra i mitt hjärta.

Bästa weekendstaden: Madrid överraskade som weekendstad tycker jag, sedan tyckte jag mycket om Makedonien när jag besökte landet förra året, men vi hyrde bil och såg mer av landet än enbart Skopje.

Vilken pryl tar du alltid med dig på resan: Skrivbok och penna.

Vad har du för drömresemål: Jag har haft turen att uppleva många av mina drömresmål så som Patagonien och stora delar av Central- och Sydamerika. Just nu drömmer jag mest om Nepal och Afrika.

Tåg eller flyg: Helst tåg när det är möjligt, jag tycker verkligen om att åka tåg.

Vad är det bästa med att resa: Det bästa är mötet, miljöerna och maten. Jag reser för upplevelserna och naturen lika mycket som för mötet med lokalbefolkningen.

Hit åker jag aldrig igen: Jag kommer inte på något, även om jag hellre väljer att besöka nya platser än att åka tillbaka till ställen där jag varit.

Bästa matupplevelsen: Det finns så mycket, får man passa på den?

Detta vet vi inte om dig: Jag har tävlat i body fitness och varit fodervärd för en blivande ledarhund.

Min nästa resa går till: Jag åker till Messlingen i mellandagarna, men innan det ska jag bo en natt på hotell i min hemstad Göteborg, det blir en ny upplevelse för mig att turista i min egen stad.

Hur kommer det sig att du valde att tillbringa ett år i Central- och Sydamerika?

–  Jag hade tidigare gjort flera längre resor till Asien. Att resa i Sydamerika och uppleva främst Peru och Chile är något som funnits med mig väldigt länge. Jag och min sambo planerade för en långresa till Sydamerika och av en slump blev det även Centralamerika i samma veva. Vi sålde lägenhet och möbler för att möjliggöra att leva på resande fot under cirka ett år. Det var en härlig tid som verkligen gav många insikter och erfarenheter.

Vilket land hade bäst vandringsleder?

– Hela Sydamerika har fantastiska möjligheter för vandring, både Patagonien men även Ecuador, Bolivia och Peru - hela Anderna är som gjort för vandring. Det häftiga är variationen i landskapet, att det inom samma land finns både tropisk djungel, öken och glaciärer gör det väldigt varierade att resa runt. Det går inte säga att något är bäst, det beror nog på vad man vill åt. Om man vill uppleva de mer kända turistvandringarna eller om man vill upptäcka mer okända platser, båda har sin charm.

Gillade du någon plats/land lite extra mycket?

– Jag föll för Patagonien som den naturjunkien jag är – det är så mäktig natur där!

Berätta om ditt starkaste minne från året i Central- och Sydamerika.
– Ett av de starkaste minnena från resan är vår vistelse på Galapagosöarna, det var verkligen som en helt annan värld. Man måste uppleva det någon gång i livet!

Vad visste du om regionen innan du gav dig iväg på resan?

–  Jag visste inte mycket alls, jag hade ingen som helst relation till kontinenten, vilket också skapade en nyfikenhet kring att upptäcka. Just nyfikenheten är något som gjort att jag tagit mig iväg på mycket äventyr.

Vad har du för tips till andra som funderar på att göra en liknande resa?
– Vänta inte för länge, planera och sätt upp ett mål, men våga lita på magen och bara köra.

Vad får man inte missa?

– Även om jag rest runt i ett år som kan tyckas som lång tid, är det enorma avstånd och känslan är att vi gjorde små nedslag här och där, men att det finns mängder kvar att se. Det finns mycket som man inte får missa och det beror på vad man är intresserad av och vad man har för intresse med resandet. Jag skulle säga att klassiska Machu Picchu är något som man inte får missa.

Publicerad: 2019-12-09