Schweiz: Nytändning i skidparadiset för Club Med
Hotell

Nytändning i skidparadiset för Club Med

Det är nu 60 år sedan som Club Med öppnade sin första skidort i den schweiziska orten Leysin. Club Med är en pionjär inom all-inclusive och vill förknippas med att ”livet handlar om att vara lycklig här och nu och tillsammans”.

Text & foto: Mats Ögren Wanger

Nu i december slog man upp dörrarna till sin senaste skapelse, Club Med Les Arcs Panorama, en satsning värd hundra miljoner euro i den bilfria skidorten Les Arcs 1 600. Orten ligger i den franska alpregionen Savojen. Les Arcs består av totalt fem skidbyar, alla är belägna på mellan 810 och 2 000 meters höjd. De är en del i skidområdet Paradiski som är det näst största i Frankrike och erbjuder underbar utförsåkning för alla kategorier av skidåkare.

Nya anläggningen Club Med Les Arcs Panorama.

Vissa rum har balkong med utsikt över alperna.

RES reporter Mats Ögren Wanger var med på invigningen av  ”Club Med Les Arcs Panorama” på 1 600 meters höjd och delar här med sig av sina intryck och tips:

1. Club Med Les Arcs Panorama i Franska alperna
Några timmars bussfärd från flygplatsen i Genève tar oss till Club Med Les Arcs Panorama, som i kvällsmörkret påminner om ett upplyst kryssningsfartyg till havs. Följande dag, efter en förförisk soluppgång som lockar ut i backen,  ser vi att anläggningen ligger högt och är inbäddad av skog. Från terrassen blickar vi ut över den vackra Tarentaisedalen och de magnifika alperna.


Solen klär alperna i rosa.

Club Med vill göra det enkelt och bekvämt att ha roligt för familjer och alla andra som älskar skidåkning. Konceptet "Easy Arrivals” innebär att man har all sin utrustning redo för det egna skidskåpet när man kommer. Om man har med sig barn har de redan sina platser på barnklubbarna bokade och klara. Alla dessa steg kräver annars några timmars onödigt krångel vid ankomst innan hela familjen är i backen. Gästerna registrerar alla sina önskemål på nätet före ankomst i ett heltäckande digitalt system som visar information, underlättar kommunikation och interaktioner. Det är till exempel digitala armband, den enkla ankomsten, utcheckning samt mobilapp.


Easy Arrival konceptet innebär att man har all sin utrustning redo för det egna skidskåpet när man kommer.


Förutom det man förväntar sig av ett ”all inclusive” med logi, mat, drycker (även alkoholhaltiga) , pooler, bastu, gym och kvällsunderhållning så ingår även liftkort samt skid- och snowboardlektioner för alla nivåer med engelsktalande instruktörer. 

TIPS för hela familjen
Kom hungriga till måltiderna - bufféerna är en höjdpunkt och fröjd både för öga och gom. Kockarna står redo med doftande ost- eller köttfondyer i bästa savojisk stil. Stora alpostar lockar de vuxna medan barnen kan kasta sig över den dignande glassbaren.


Bufféerna är en av höjdpunkterna.

TIPS för de små barnen
Delta i ”Le Petit Chef”-programmet. Här får barnen upptäcka och lära sig matkonster med nya smaker och dofter tillsammans Club Meds personal tills de blivit så duktiga att dom kan lära föräldrarna något nytt.

TIPS för äldre ungdomar och vuxna
Släpp loss och delta i poolpartyt med DJ´ s och bar vid bassängkanten. Hoppa i med kläderna på eller gör en "stage dive” och låt dig föras ner i vattnet till dunkande musik av alla partyglada uppsträckta armar och händer.

TIPS för alla fitness- och spafantaster
Flera olika klasser finns inkluderat för den som vill öka styrka och smidighet, till exempel Yoga TRX, Pilates och Fitness.
För den som älskar spa finns inomhuspooler, Hammam, utomhuspooler (endast på sommaren) och en utomhusbadtunna som öppnas på vintern.  
Man använder det franska lyxmärket Cinq Mondes produkter men spa- behandlingarna är dock inte inkluderade i priset.

För den som älskar SPA finns mycket att välja på.


2. UTFLYKTER I KRING LES ARCS
Bourg Saint Maurice  
är en vacker liten by som ligger nära Club Med Les Arcs Panorama 1600 och är ansluten via lift. Här kan du njuta av god fransk mat, besöka marknaden och pröva dom lokala råvarorna med ostar och viner samt beskåda de lokala hantverket som säljs i de små butikerna.


På bymarknaden finns ostar för alla smaker.

Och vill du uppleva hur den berömda och utsökta Beaufortosten tillverkas och smakar så kan kan du via Club Med boka en guidad tur till böndernas egen ostfabrik Haute Tarentaise dairy cooperative.

Gör en utflykt med Club Med till bergsmassiven Aiguille Rouge vilken är den högst belägna punkten i Les Arcs. Berget är beläget 3 226 meter över havet och erbjuder en storslagen panorama utsikt över bergen. Härifrån ser man Europas högsta bergsmassiv Mont Blanc som ligger 4 810 meter över havet.


Utsikt från Les Arcs över Mont Blanc (4.810 m), alpernas högsta berg och det högsta i Europa utanför Kaukasus. 

Upptäck franska alpernas största Igloo by, Les Arcs Igloo Village en 400 m² igloo med bar, restaurang, snö- och isskulpturer.
village-igloo-arcs.com


Ta något varmt att dricka i Les Arcs Igloo Village isbar.

3. SKIDÅKNING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS FÖR ALLA

Les Arcs i skidregionen Paradiski utgörs av områdena Les Arcs, Le Plagne och Les Coches. Detta är ett av världens största skidregioner och skidresor till Les Arcs bjuder på skidåkning mellan 1600 till 3225 meters höjd och är ett av de ett av de mest omväxlande skidområdena i världen. Tack vare det högt belägna skidområdet med två glaciärer är skidområdet mycket snösäkert genom hela säsongen.

Vilken Les Arc skidby ska jag välja?

Välj efter dina egna kriterier. Les Arcs är ett skidområde på fyra byar med namnen Arc 1 600, Arc 1 800, Arc 1 950 och Arc 2 000. Siffrorna står för de olika höjderna byarna är placerade på.

Arc 1 600 är den äldsta av byarna och är även den mest familjevänliga byn. Här ligger Club Med Les Arcs Panorama.
Är du ute efter ett mer fartfyllt ställe är det Arc 1800 du ska välja att bo i, det är i denna by som det finns flest barer och afterski i. Så är du ute efter ett roligt nattliv på din skidresa då är det här du ska bo. Dessutom är det lättast att nå den spektakulära linbanan Vanoise Express som tar dig till La Plagne-området från Arc 1 800.

Arc 2 000 är den högst belägna byn i Les Arcs. Denna by är lite lugnare, men har i gengäld den lättaste tillgången till det högsta och mest krävande skidområdet i Les Arcs, inklusive glaciären Varet. Här ligger Club Meds andra anläggning i området - Club Med Arcs Extrême.
Arc 1 950 är den nyaste byn. Den är familjevänlig och ligger direkt i pistsystemet.  I Arc 1950 kan du även njuta av en uppvärmd utomhuspool eller jacuzzi och här finns alpernas största is igloo by. Arc 1 950 blev år 2007 utsedd till bästa stället att bo på i alperna av Ski Club of Great Britain.

Skidåkning i Les Arcs 2 000.


För längdskidåkare
I Les Arcs finns totalt 10 spårkilometer på att upptäcka, 5 km vardera i områdena Arc 1 800 respektive Arc 2 000. I byn Bourg Saint Maurice finns ytterligare 15 spårkilometer. Inte långt bort finns också spåren vid Plan Peisey och Nancroix, som har en sammanlagd längd av 43 kilometer, och erbjuder därmed mer omväxling.

TA DIG TILL LES ARCS:

Flyg- den närmsta flygplatsen är Aix Les Bains, i Chambery. Men Flygplatsen i Genève är det lättaste alternativet att ta sig till från Sverige. Buss från Genèves flygplats till Club Med Les Arcs Panorama tar drygt tre timmar.

Tåg- närmaste tågstationen heter Bourg St Maurice och ligger ca 30-45 minuter bort med bil eller buss från Club Med Les Arcs Panorama.


Ta tåget till station Bourg St Maurice och du är nästan framme.
 

OM CLUB MED
Reseföretaget är pionjär inom ”all inclusive” sen 1950 . Grundidén är att man ska kunna njuta utan krångel, pröva alla aktiviteter, uppleva sin semester och veta att ens budget samtidigt är under kontroll.

Yogin och entreprenören Gérard Blitz grundade Club Med efter andra världskriget med en önskan om att föra samman människor från olika kulturer och låta dom vara lyckliga tillsammans. Han menade att vårt syfte i livet är att få vara lyckliga. Platsen att vara lycklig på är HÄR och tiden för att vara lycklig är NU, enligt hans ord. I den andan byggde han upp Club Med som nu består av cirka 80 Club Med anläggningar runt om i världen.


BOKA
Club Med Les Arcs Panorama
clubmed.co.uk/r/Les-Arcs-Panorama/w

clubmed.se


 

Publicerad: 2019-01-16