Schweiz: Storslagen vinfestival äger rum i sommar – för första gången på 20 år
Fête des Vignerons pressbild
Tips

Storslagen vinfestival äger rum i sommar – för första gången på 20 år

I sommar kommer en spännande festival för alla vinälskare där ute att äga rum i staden Vevey i Schweiz. Fête des Vignerons – "Festivalen för vinodlare" är en tre veckor lång vinfest som bara inträffar en gång vart 20:e till 25:e år, skriver Travel + Leisure. 

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser i Vevey

Festivalen kommer att ta plats i den vackra schweiziska staden Vevey som ligger intill Genèvesjön. Det blir totalt den 12:e gången som festivalen annordnas sedan starten 1797, som vanligtvis inträffar vart 20:e eller 25:e år. Sist festivalen gick av stapeln, 1999, utsåg Unesco den till ett kulturarv. 

De vinregioner och vinodlare som framförallt firas är Chablais, Vaudois och Lavaux. Den 18 juli drar festivalen igång med en välkomnscermoni på en nybyggd arena som tar in 20 000 människor. Man har slagit på stort och anlitat regissören Daniele Finzi Pasca, som bland annat har regisserat Cirque du Soleil och avslutningscermonierna av vinter-OS i Sotji och Turin. Totalt kommer 5500 statister, 900 sångare och 268 musiker att delta i den storslagna showen som beskrivs som "magisk, dynamisk och poetisk som representerar ett år i vingårdens liv". 

För de som missar öppningscermonin har chansen att se den vid 19 andra tillfällen under den tre veckor långa vinfestivalen. Den sista av dem är under festivalens sista dag 11 augusti. 

Utöver showen kommer allt fokus såklart att ligga på vin. 15 officiella vingårdar som har tillverkat vin för just det här tillfället kommer att vara öppna för allmänheten att smaka på. Bredvid den nyöppnade arenan kommer det också att finnas vinbarer, ostbarer, cocktailbarer och en takbar med utsikt över Genèvesjön och Alperna. 

https://www.fetedesvignerons.ch/en/

Publicerad: 2019-06-19