Belgrad, Serbien: Min stad: Belgrad
Serbien

Min stad: Belgrad

Dragana Kostica vill med sin sajt Still in Belgrade sätta sin hemstad på kartan. Vi fick följa med henne till Serbiens största stad.

Foto: Linnea Wermeling

Hotell i Belgrad

 Jag startade bloggen Exploring Belgrade som en kul grej. Den drev jag den under ett års tid tills jag träffade Jovana, som arbetade med webbdesign. Tillsammans bestämde vi oss för att göra en ännu bättre guide till Belgrad, säger Dragana Kostica.

De två vännerna döpte sitt gemensamma projekt till Still in Belgrade och började skriva om Belgrads kulturliv och sevärdheter. För att nå ut till så många som möjligt bestämde de sig för att skriva sina texter på engelska, något som skulle visa sig vara ett vinnande koncept. Hemsidan har växt och blivit väldigt populär bland både serber och turister.

Dragana Kostica bor i Dorcol, stadens konstnärliga kvarter. Längs de alléprydda gatorna ligger mängder av trevliga barer och restauranger. Kulörta lyktor lyser upp uteserveringarna där det både skrattas och dansas långt in på småtimmarna.

Stadens mest omtyckta klubbar ligger dock inte i Dorcol, utan nere vid vattnet. På pråmarna vid floden Sava arrangeras Belgrads största fester. Dragana Kostica har förstås både besökt och skrivit om dem på sin hemsida ett flertal gånger.
– 20/44 är ett av mina favoritställen i Belgrad. Klubben är belägen på en flotte på floden Sava och härifrån ser man ut över staden. Människorna här är trevliga och stämningen är avslappnad, säger hon.

Trots den framgångsrika bloggen drömmer Dragana Kostica om att packa sina väskor och flytta till Berlin. Hon har varit där en gång tidigare och föll för stadens charm och sprudlande kulturliv.

År 2009 skrev journalisten Andreas Hermansson en artikel för RES där han förutspådde att Belgrad snart skulle vara ”det nya Berlin”. Dragana Kostica är inte helt med på den jämförelsen.
– Visst har Belgrad stor potential, med många bra klubbar och barer. Men den ekonomiska situationen här gör att Belgrad blir en mer begränsad stad än Berlin. Jag är väldigt förtjust i båda platserna, men tycker inte riktigt att det är en rättvis jämförelse. Belgrad har sin charm och Berlin har sin, säger hon.

 

Publicerad: 2014-09-04