Slipp mobiltorsk i skidbacken – bästa tipsen för mobil i minusgrader
Tips

Slipp mobiltorsk i skidbacken – bästa tipsen för mobil i minusgrader

Så här i sportlovstider är det många som vistas i fjäll, alper, skidbackar och andra kalla klimat – temperaturer som är pest för mobiltelefonen. Men det finns mycket du kan göra för att förhindra att mobilen laddar ur på nolltid. Här är bästa tipsen. 

Så fort man tar fram sin mobil när det är kallt laddar batteriet ur snabbare. Detta beror till stor del på de litiumjonbatterier som används i de flesta av dagens mobiltelefoner. Llitiumjonbatterier har problem i extrem värme och kyla som minskar deras kapacitet drastiskt.

 Apple rekommenderar att använda en iOS-enhet i temperaturer mellan 0 ºC och 35 °C. Om en mobiltelefon används under noll grader kan batteritiden förkortas tillfälligt och enheten stängs av, men återgår i normalt läge vid högre temperaturer. Här är bästa tipsen för att få batteriet att vara längre på skidresan.
 

1. Håll telefonen varm 

Håll telefonen varm genom att ha den nära dig i en innerficka så att telefonen får en del av din kroppsvärme. Du kan också förvara din telefon i en tjock strumpa i jackan när den inte används. Passa även på att dra ned på ljusstyrkan och slå på batterisparläget på din mobil för att spara batteri. Undvik att exponera din telefon för kylan och ta endast fram din mobil när du behöver den.

 

2. Starta om mobilen inne i värmen 

Om din telefon stängs av i kylan, vänta med att starta om den tills att du är inomhus och har haft möjlighet att värma upp telefonen. En omedelbar omstart av en kall telefon i kyla kan förkorta telefonbatteriets livslängd.

 

3. Ta med en powerbank 

En powerbank påverkas också av kylan då den har litiumjonbatterier precis som mobiltelefoner så försök skydda din powerbank från kölden. Även om en powerbank påverkas av minusgrader kommer den förse din telefon med extra säkerhet och ström. Om din telefon dör eller stänger av är det bästa tipset att stoppa in den i innerfickan eller värma upp den inomhus innan du startar upp telefonen och laddar. Obs, ladda inte din telefon utomhus med en powerbank när det är minustemperatur, det kan skada batterierna.

 

4. Använd trådlösa hörlurar 

Om du behöver ringa, använd gärna true wireless-hörlurar i stället för att ta fram telefonen i kylan. Då kan du enkelt ta ett telefonsamtal med ett knapptryck eller genom att använda din smarta assistent som till exempel Siri eller Google Assistent. Kom ihåg att kontrollera att dina hörlurar har IP-klassning som visar att de tål fukt. 

 

5. Skyddande mobilskal och skärmskydd

Kalla temperaturer kan göra telefonens glas mer känsligt för sprickor. Ett skärmskydd skyddar din originalskärm. Ett mobilskal innebär dessutom en viss isolering mot kölden. 

 

Källa: Zagg Brand

Publicerad: 2020-02-25