Gran Canaria, Spanien: Gran Canaria – hetare än någonsin

Gran Canaria – hetare än någonsin

Lodräta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria är så mycket mer än artificiella hotellstäder, opersonliga shoppingcenter och överbefolkade stränder. Dessutom anses hon ha ett av världens bästa klimat.

Text: Elisabet García Dahlbäck
Foto: Binge Eliasson

Hotell på Gran Canaria

Omgiven av Atlanten med historiska rötter i Europa och Sydamerika är Gran Canaria en slags minikontinent som ständigt öppnar upp fascinerande vyer. Endast 30 minuters bilfärd från sanddyner och öken ligger ödsliga tallskogar och dramatiska bergsformationer med utsikt över vulkankratrar och grönskande dalgångar med små pittoreska byar. Runt om på ön pågår dessutom samma slags förändring som Mallorca genomgick i slutet av 1990-talet.På ön bor och arbetar nästan en miljon människor med behov som inte skiljer sig från övriga Europa. Där, precis som här, njuter man av gourmetmiddagar och exklusiva viner. Trendiga butiker lockar med det senaste inom mode och design och det ökade välståndet syns även i smakfullt inredda boendealternativ.

Öns huvudstad Las Palmas är vid första anblicken inte speciellt vacker. Hennes arkitektur omfattar allt från renässanspalats, till klassiskt kanariska hus och nybrutalistiska betongbyggnader med spruckna fasader, men ger man henne en chans upptäcker man en latinsk vardag det är lätt att tycka om – ett lugnt förhållande till livet där nuet upptas av att bara vara.

Även om ön under många år präglats av den spanska krisen har Las Palmas, Spaniens sjunde största stad, brett ut sig med nya kvarter och förorter. En kvarts bilresa från Las Palmas ligger attraktiva bostadsområden som Tafira, Monte Lentiscal och Santa Brigida inbäddade i en frodig grönska. Bakom murar med ilsket blommande bougainvillea gömmer sig magnifika villor i mångmiljonklassen, men där finns också klassiska kanariska hus, barer och restauranger. I Tafira Alta ligger till exempel vin- och tapasbaren Enoteca el Zarcillo som drivs av en sommelier som vunnit flera priser, däribland priset som Spaniens bästa. Passerar man Tafira kommer man till Santa Brigida, ett vackert beläget samhälle som under helgernas marknadsdagar livas upp med musik, dans och ett härligt folkliv i och omkring saluhallen. I Santa Brigida finns det flera bra restauranger, inte minst trendiga gastrobaren Newine som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona som i Madrid.Det kanariska köket är rikt, varierat och baserat på inhemska såväl som införda ingredienser av fartyg som seglade på väg till och från den nya världen i Amerika. Husmanskosten består av en blandning av traditionella spanska recept med afrikanska och latinamerikanska influenser – arroz cubano, ris med stekta bananer och pommes frites, är till exempel en rätt som äts på Kuba såväl som på Kanarieöarna. Fisk är en av de viktigaste råvarorna liksom frukt och grönt. Men på öarna produceras också rom, tobak, vin och kaffe. Spanjorerna i allmänhet och kanarierna i synnerhet älskar att äta och dricka och ser det som en viktig del av det sociala livet. Att några av världens bästa kockar är spanska har dessutom smittat av sig på öarnas krogar vartefter mästerkockarnas kanariska lärjungar har flyttat hem fullmatade med inspiration från San Sebastian, Girona, Barcelona och Madrid.

Gran Canaria är ögruppens tredje största ö, ändå är hon inte speciellt stor. Till formen liknar hon en sockertopp, det är den som gör att hon har ett eget vädersystem som omfattar allt från subtropisk värme till snöklädda bergstoppar. Är det molnigt i syd skiner oftast solen i norr och vice versa. Det gör att man inte behöver förflytta sig speciellt långt för att få ett helt annat väder. I februari föll det till exempel så pass mycket snö att man kunde åka längdskidor på högplatån Llanos de la Pez, något som uppskattades av sönerna till det finska design- och arkitektpar vars designade bed and breakfast-kedja Vegueta Homes lockat alltfler medvetna och kräsna turister till Las Palmas.

Under de senaste tio åren har alltfler av öns fincor och rustika lantbrukarbostäder byggts om till personliga och prisvärda hotell. I den bördiga Agaetedalen på öns norra kust ligger Las Longueras som ett rubinrött smycke nedanför klippväggar med bergstoppar på tusen meter. Den vackra gården, som i generationer har ägts av den adliga familjen Manrique de Lara, är sedan flera år ett charmigt lantligt hotell med många stamgäster. Ett annat exempel på en klassisk 1800-talsfinca som förvandlats till ett fridfullt bergshotell är Las Calas där gäster kopplar av bland meterhöga hortensiabuskar när de inte upptäcker vandringslederna i mitten av ön. Läget på bergssluttningarna utanför staden Vega de San Mateo ger vid klart väder en hisnande utsikt över jordbruksbygden vars rikliga skördar månglas ut under helgernas marknad.

En biltur i den centrala delen av norra ön har inget släktskap med södra kustens massturism och hotellstäder. I trakterna runt byarna Juncalillo och Artenara ses inte sällan män och kvinnor på fälten som de alltid gjort. Potatisen tas upp med hjälp av hackor, kålhuvuden och sallad ansas med tåligt böjda ryggar och majsen bärs i knippen på ryggen. Där bor man fortfarande ofta i grottbostäder, precis som på urinvånarnas tid. Skillnaden är att dagens grottbyar och bostäder har hög standard med köksträdgårdar, tv-antenner och fyrhjulsdrivna bilar parkerade utanför ingången.

Gran Canaria är alltså mycket mer än det torra, vindpinade landskapet längs med motorvägen till och från flygplatsen och även om drygt 350 000 svenskar reser till Gran Canaria varje år är ön till stora delar fortfarande oupptäckt. Hyr en bil, eller ta bussen, och upptäck ett fascinerande landskap med en växtlighet som lockar botaniker från hela världen.

Fakta

Invånare: 847 830, varav 383 350 i Las Palmas.

Språk: Spanska, på turistorter talas också engelska och tyska.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: -1 timme.

Ta dig dit: Reguljärflyg året runt, sommarsäsong ofta byte i Madrid eller Barcelona. Alla stora charterbolag har resor till de stora öarna under vinterhalvåret.

Ta dig runt: Gran Canaria har ett bra nätverk av bussförbindelser runt hela ön och täta turer mellan sydkusten och Las Palmas där busstationen ligger i San Telmo-parken. Det finns gott om taxibilar, alla officiella kör på taxameter. Det bästa sättet att utforska ön är att hyra en bil, vägarna håller en hög standard.
Information om bussturer runt ön: globalsu.net

Bästa tiden: Året runt.

Bo: Variationen är stor, från enkla pensionat till glamourösa lyxhotell.

Äta: Restaurangerna är många och omfattar hela världens kök. Bästa maten får du på krogar kanarierna själva besöker. Typiska rätter är potaje de berros, grönsakssoppa med vattenkrasse, rancho canario, köttgryta med kikärter och inte minst papas arrugadas, små salta potatisar med god stark sås.

Se: Gamla kvarter och byar där husen är byggda i en fin kolonialstil med utsirade träbalkonger. Christopher Columbus har satt sin prägel på ögruppen och det finns därför flera minnesmärken och museer man kan besöka, men också museer som visar hur ursprungsbefolkningen levde.

Göra: Spa, golf, vandring, surfing, dykning… utbudet av aktiviteter är stort och varierande. Hyr en bil och upptäck den fascinerande naturen och alla mysiga byar som ögruppen bjuder på.

Shopping: Shoppingen omfattar allt från dyra lyxmärken till internationella butikskedjor och privata små butiker där sortimentet inte är lika generiskt som här hemma.

Bra att veta: Prisnivån är högre på turistorterna. Undvik Time share-försäljare och använd ditt sunda förnuft.

Att göra

Vandring
Vandra kan man göra över hela ön på vandringsleder som har olika svårighetsgrader. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall. För andra vandringsleder kolla in hemsidan:
laguiadegrancanaria.com

Surfing
Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izquierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.

Dykning
Det finns många kända dykplatser och dykskolor runt ön. Det marina naturreservatet El Cabrón utanför Arinaga är känt för sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligt dyk i den lilla skyddade hamnen.

Cykling
Öns serpentinvägar är perfekta för cykelturer. På de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämnda är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.


Chocolate Factory är en gammal chokladfabrik som har byggts om till ett hotell.

BO

Hotel Las Longueras
Prisvärda rum i charmig kolonialstil med personliga antikviteter och ting som har samlats ihop under åren. Pool och trädgård finns. I närheten ligger byarna Agaete och Puerto de las Nieves.
Var: Agaetedalen
Lediga rum & priser

Hotel las Calas
En pietetsfullt renoverad finca ovanför byn San Mateo. Romantiskt och rofyllt med en inredning som ägarinnan samlat på sig från resor runt om i världen. Vardagsrum och bibliotek med en öppen spis samt en trädgård med bekväm loungegrupp och liten pool. I omgivningen finns det många vandringsleder.
Var: Utanför Vega de San Mateo
Lediga rum & priser

Hotel Santa Catalina
Vackert hotell i kolonialstil som minner om Las Palmas storhetstid runt förra sekelskiftet då kolonialsjöfarten var som störst med ångbåtar och lyxkryssare. 
Var: Las Palmas
Lediga rum & priser

The Chocolat Factory
En gammal chokladfabrik har byggts om till ett charmigt koncept med sockersöta sovrum, en liten studio och en större etagelägenhet med egen uteplats. Alla med olika inredning som skulle kunna platsa i ett reportage i en internationell designtidning.
Var: Las Palmas
Lediga rum & priser

Bohemia Suites & Spa
Designhotell med smarta rum och utsikt över stranden längs med Playa Ingles och Maspalomas. Dessutom ett tjusigt spa och en av sydkustens bättre krogar och barer.
Var: Playa Ingles
Lediga rum & priser

Sheraton Salobre
Elegant och en skönt avslappnad atmosfär med alla slags faciliteter och en 18-håls golfbana som granne. De sju poolerna gör att det relativt storskaliga hotellet ändå känns småskaligt och intimt.
Var: Maspalomas
sheratonsalobre/sheratongrancanaria.com


På Moorea Cocina Taller äter man gott.

Äta & dricka

Restaurante El Embarcadero
Klassisk krog med ett kreativt medelhavskök som baseras på säsongens råvaror, ofta fisk och skaldjur. Den marina miljön intill ett hav av master och guppande båtar har en skön atmosfär, inte minst när solen skiner.
Var: Las Palmas
restauranteembarcadero.com

Gastrobar Thomas Algo
Prisvärda matupplevelser som tar dig långt bortom turistfällor får du på krogen som ligger i närheten av busstationen i San Telmo-parken där bussarna från sydkusten stannar. Stjärnkocken Thomas Leebs menyer, vars matkonster har belönats med två solar i spanska gourmetguiden Repsol, innehåller avsmakningsmenyer samt moderna tapasrätter.
Var: Las Palmas
thomas-algo.com

Que Leche
Vällagade, vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till den här lilla populära gourmetkrogen nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela, han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.
Var: Las Palmas

Moorea Cocina Taller
Öns stora stjärnkock tillika restauragens ägare, Joaquin Espejo, har arbetat på prestigefyllda Michelinrestauranger i Frankrike och på spanska fastlandet samt även varit med i spanska versionen av Mästerkockarna. Köket inspireras av hans kanariska ursprung med japanska, peruanska och mexikanska inslag.
Var: Arinaga

Rincón Canario
Strax norr om San Agustin ligger den här kanariska familjekrogen varifrån man har en härlig utsikt över hav och horisont. Färsk fisk, fräscha sallader, klassiska tapas och inte minst en varm och vänlig personal. Att portionerna är rikliga och prisvärda gör inte saken sämre, framför allt med tanke på närheten till överprissatta och pretentiösa turistkrogar i San Agustin och Playa Ingles.
Var: Playa Águila, San Agustin
restauranterinconcanario.com

Playa bar El Boya
Enkel och populär strandrestaurang med färska calamares, friterade sardiner, munsbitar av havsabborre, saftiga paellor och övriga rätter lagade à la minute. Folkligt och billigt, men hit hittar också öns gourmeter. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.
Var: El Pajar, Arguineguin
barplaya.com

La Azotea de Benito
Stadens trendigaste och mest internationella cocktailbar med vackra människor, uppsluppen stämning och en otroligt omfattande drinkmeny. En takbar med läcker utsikt över gamla stan.
Var: Las Palmas
 

 

 

Publicerad: 2016-08-04