Mallorca, Spanien: Mallorcas bästa stränder
Foto: Istock.
Spanien

Mallorcas bästa stränder

En stillsam sträcka strand på massturismens ö. Är det möjligt? Absolut. Eva Brodin Kjeller guidar till Mallorcas bästa dopp.

Hotell på Mallorca

Mallorca är populärare än någonsin. Sägs det varje år. Sedan chartertidernas begynnelse. Märkligt nog är Mallorca dessutom fortfarande ett lika härligt resmål som någonsin, även om det i ärlighetens namn blivit väl dyrt att turista här. Men kostar det så smakar det. Några av Medelhavets bästa hotell, restauranger och nattklubbar i kombination med en lyxyachtflotta i världsklass gör Mallorca till en fullserviceö för krävande jetsettare. Och för oss som gillar att få valuta för pengarna.

Att det är extremt mycket folk på turistorterna under högsäsong gör inte så mycket. Dels kan man åka under lågsäsong, dels finns det en mängd boendealternativ i stillsam miljö på landsbygden. Allt fler väljer att hyra eget hus utanför tätorterna eller bor på lantgård, finca. Oavsett var man bor är det i princip nödvändigt med hyrbil för att få ut det mesta av Mallorca. De bästa stränderna är oexploaterade och ligger gömda mellan klippor eller sanddyner, till och med i juli och augusti hittar vi folktomma stränder bara en timmes bilresa från Palma. På Cala Murta på Cap de Formentor är det inte mer än tio personer och två lyxyachter vid vårt besök.

För Palmaborna är resten av Mallorca som en sorts förort dit man framför allt beger sig för två saker: bad och mat. På helgerna är det inte helt sällan bilkö på motorvägarna både österut och västerut när lokalbefolkningen sent på eftermiddagen – inte före tre – är på väg till sina favoritrestauranger för en långdragen fisklunch. Badar gör man efteråt, när solen börjar gå ner och det blir någon grad svalare på stranden.

Bästa fisklunchen fick vi vid saltvattenpoolen på Cala Conills i Sant Elm. 800 kronor för två personer – men för vinkokta musslor, räkor i vitlöksolja, grillad sjötunga, en mjäll bläckfisk och en större mängd kalla öl känns det billigt. Men gå för all del inte över ön efter vatten. Den som har sitt boende inne i Palma och tycker att det är för knöligt att ständigt leta parkering har numera härliga stränder på promenadavstånd. Följ cykelbanan ett par kilometer österut från katedralen och ta lunch med siesta på någon av de nyanlagda citystränderna strax före charmiga förorten El Molinar. Efter de senaste årens genomgripande uppfräschning av det här området är Platja de Can Pere Antoni faktiskt en av de bättre stränderna på Mallorca. Även om det här, precis som i hela Palmabukten, kan bli grumligt och skräpigt i vattnet vid pålandsvind. Dessutom är det förvånansvärt folktomt här, även under högsäsong. Mycket mer avkopplande än de hajpade strandklubbarna Puro Beach i Can Pastilla och Virtual Club i Illetas som med trendig personal och heta dj:er gör sig bättre för party än badsiesta. Här nedan listar RES de tio bästa badutflykterna på Mallorca.

Cala S’Almonia, Santanyi
På östkusten utanför småstaden Santanyi ligger flera vackra sandstränder som kristallklara laguner inbäddade bland skyddande klippor. Dels Cala Llombards som är bekväm eftersom man kan köra bil ända ner och som har en strandkiosk som tyvärr är svindyr (en läsk kostar 30 kronor). Och dels Cala Mondrag som är så härlig under lågsäsong att man snabbt bestämmer sig för att stanna över natten på hotellet Playa Mondrago. Men allra bäst – och med minst folk – är Cala S’Almonia. Det tar tjugo minuter att gå ner till stranden från vägen. Ingen kiosk, ta med picknick från Santanyi. Följ skyltarna från Santanyi mot Llombards och sedan vidare mot S’Almonia. Det tar cirka en timme att köra från Palma.

Sant Elm, Andratx
Längst ut på västra udden efter en lagom slingrig bergsväg à la italienska Amalfikusten ligger mysiga miniorten Sant Elm med fin sandstrand nedanför en promenadväg. Bästa platsen för lunch med bad är Restaurante Cala Conills som ligger så långt uppåt och österut man kan komma i Sant Elm. Gå mot vattnet från den stora parkeringen under träden och ta väster upp för backen. Möjligen går det att hitta parkering längs vägen under vardagar på lågsäsong men det är inte värt att ens leta under helger på sommaren. Krogen ligger avskilt i en bildskön klippvik och har – förutom riktigt bra fisk och skaldjur – också en saltvattenpool där man kan hyra solstol för 50 kronor om man kommer riktigt tidigt. Det är nödvändigt att boka bord för såväl lunch som middag under högsäsong. Varmrätter som grillad sjötunga eller bläckfisk kostar kring 175–200 kronor.

Restaurante Cala Conills
Adress: Cala Conills, Sant Elm
Tel. +34-971-23 91 86
www.todoesp.es/cala-conills

Playa de Ciudad Jardin, Ciudad Jardin
Ciudad Jardin är en sofistikerad förort tio minuters bilresa öster om Palma och det kryllar av bra krogar i kvarteren ovanför den långa sandstranden. Mest känd är kanske paellarestaurangen El Bungalow vid vattnet. Här är det i princip alltid fullbokat så ring för bord någon vecka innan. Ett kvarter upp ligger öns flottare fisk- och skaldjursrestauranger vägg i vägg. Can Fernando är en av de mest välrekommenderade vilket också märks på priserna. Mer prisvärd är Bonsol med krispiga linnedukar och vänlig service, de har också till skillnad från Casa Fernando öppet för lunch. Det finns även en extremt billig köttkrog ett stenkast nordöst från stranden. Fråga efter Grill Fonoll och kom redan vid 19.00 eller var beredd på att köa för träkollsgrillat och sangria. Under hundralappen per person. Playa de Ciudad är bekvämt välorganiserad med solstolar och duschar och faktiskt rätt folktom på vardagar även under högsäsong. Men som med alla andra stränder i stan händer det att vattnet ibland blir grumligt och skräpigt på grund av vindarna.

El Bungalow
Adress: Esculls 2, Ciudad Jardin
Tel. +34-971-26 27 38

Casa Fernando
Adress: Trafalgar 27, Ciudad Jardin
Tel. +34-971-26 54 17

Bonsol
Adress: Illa de Xipre 35B, Ciudad Jardin
Tel. +34-971-49 23 63

Grill Fonoll
Adress: Calle Fonoll 28, Ciudad Jardin
Tel. +34-971-26 12 17

Cala Murta, Cap de Formentor
Nästan längst ut på natursköna udden Cap de Formentor ligger en liten stenstrand med kristallklart vatten. Det finns en skylt ner mot höger en kvarts bilfärd efter proppfulla sandstranden Playa de Formentor. Parkera uppe på vägen och promenera tjugo minuter ner till stranden. Det finns en grind där det står att det är förbjudet att gå in, de hotar inte bara med hund utan även med att det pågår jakt(!). Men folk går in. Även om det inte är särskilt många som hittar hit. Det ligger en camping uppe vid vägen där det ibland är sommarkollo, så har man otur är det ett helt gäng ungar ute och paddlar i viken. Normalt är det aldrig mer än tio personer här ens i augusti, men det brukar finnas ett par lyxkryssare i bukten att vila ögonen på. Ta med madrass, parasoll, mat och dryck för en härlig heldag. Picknick handlas med fördel i Pollença.

Hotel Bendinat, Illetas
I det fashionabla miljonvillaområdet Bendinat mellan partystranden Illetas och lyxyachthamnen Puerto Portals sydväst om Palma ligger det här charmiga hotellet som är något av en klassiker bland dem som vill bo nära Palma men ändå njuta av lugn och ro. Boka bord för lunch på hotellets skuggiga restaurangterrass och smyg sedan ner och utnyttja hotellets solsängar som står utplacerade bland klippor och buskar. Klippbad.

Ett annat läckert hotell med god mat och klippbad är femstjärniga Maricel som ligger strax söder om Cala Major. De har ett underbart open air-spa i valven under gourmetrestaurangen, båda är öppna även för andra än hotellgäster. Men en heldag på Maricel blir betydligt dyrare än på Bendinat. Hotellen ligger en knapp mil utanför Palma men det kan ta rätt lång tid att komma hit, dels är det ofta bilkö på kustvägen mellan Palma och Palmanova, dels är det svårt att hitta parkering. Men inte lika svårt som i glassiga Puerto Portals vars strand är samlingsplats för lokala brats.

Hotel Bendinat
Adress: Calle Andres Ferret Sobral 1, Portals Nous, Calvia
Tel. +34-971-67 57 25
Pris dubbelrum: mellan 190 och 280 euro, bungalow mellan 252 och 336 euro
Lediga rum & priser
 

Hospes Maricel
Adress: Carretera d’Andratx 11, Calvia
Tel. +34-971-70 77 44
Pris dubbelrum: mellan 250 och 370 euro, sviter med terrass 480 till 700 euro
Lediga rum & priser
 

 

Platja des Carbo/Platja des Caragol, Cap de ses Salines
Mellan Colonia de Sant Jordi och Cap de ses Salines stäcker sig flera långa sandstränder med lika kristallklart vatten som mer kända Es Trenc men med betydligt mindre folk. Carbo ligger tvärs över viken från Colonia de Sant Jordi och är lätt att nå med bil så här kan det kan också bli ganska trångt bland sanddynerna en het julihelg. För mer avskilt bad kör ner till Cap de ses Salines och parkera där vägen tar slut. Därifrån är det tjugo minuters promenad för att komma ner till Caragol. Lunch äts med fördel i Colonia de Sant Jordi. Längs Ingeniero Gabriel Roca i centrum några kvarter upp från hamnen ligger flera enkla restauranger som serverar klassiskt spanska trerättersluncher med vin för runt 75 kronor. Till Caragol rekommenderas picknick.

Es Comu de Muro, Alcudia
Till och med i turisttäta Alcudia kan man hitta en stillstam strandsträcka även om det kanske inte är precis folktomt under sommarhelger. Många Mallorcakännare tycker att det här är en av öns bästa badplatser. Platja de Muro är den delen av Alcudiastranden som ligger bland sanddynerna längst ner mot Can Picafort rakt ner från samhället Muro. Kör mot Can Picafort och parkera bilen vid vägen cirka en kilometer efter Hotel Viva Bahia. Gå genom pinjeskogen och du kommer till strandens mest orörda del. Ta med picknick. Den som kör hit från Palma kan kombinera utflykten med ett shoppingstopp i Inca. Här ligger flera stora outletbutiker och dessutom öns mest anrika vingård Son Bordils (www.sonbordils.es). Ett av deras bästa sägs vara en cabernet sauvignon från 2003. Köp vinet på återvägen om du inte har en kylväska att lägga det i. Ett prisvärt mattips i Alcudia är tapasbaren Casa Gallega nere vid kyrkan i hamnen som har dagens meny för tolv euro.

Casa Gallega
Adress: Calle Hostelería, Puerto de Alcudia
Tel. +34-971-54 51 79

Finca Son Bordils
Adress: Apartado Postal 545, Carretera Inca-Sineu (km 4,1)
Tel. +34-971-18 22 00

Platja de Can Pere Antoni, Es Molinar
Den här nyanlagda och förvånansvärt folktomma citybeachen ligger på promenadavstånd från katedralen inne Palma. Perfekt för citygänget som inte vill köra bil kors och tvärs över ön för ett eftermiddagsdopp utan bara vill släntra ner på stranden för en kort siesta. Vid den första delen av stranden (närmast stan) är det ofta scenbygge på gång under sommaren (här uppträdde Paris Hilton när hon besökte Palma förra sommaren). Gå hellre någon kilometer längre bort till den delen som skyddas från stora vägen av det nybyggda, flotta lägenhetskomplexet. I markplan finns några hyfsade krogar med uteservering mot cykelbanan och havet. Diablito har texmex, pasta och pizza för den som tröttnat på paella och grillad fisk. Även take away. Det finns dusch på stranden för den som vill fortsätta direkt från solnedgång till middag. Bara en kort bit öster ut, i bukten efter hotellet Portixol i funkiga förorten El Molinar, ligger ännu fler bra krogar längs kustvägen. Testa gormettapas på Minimar eller asiatiskt på Bar,co. Avsluta med drinkar på cocktailbaren Kaskai.

Diablito
Adress: Paseo del Portixol 5, Es Molinar
Tel. +34-971-42 00 42

Minimar
Adress: Vicari Joaquim Fuster 67, Es Molinar
Tel. +34-971-24 86 04

Bar,co
Adress: Vicari Joaquim Fuster 83, Es Molinar
Tel. +34-971-24 86 85

Cala Deia, norra kusten
Cala Deia är förmodligen den mest hajpade utflykten på Mallorca men det är troligt att den som åkt hit en gång under högsäsong inte gör om det. Den smala stenstranden – liksom strandrestaurangen ovanför – är ständigt proppfull. Dessutom blir nordvästkustens slingringa serpentinvägar ännu otäckare när det är mycket trafik. Men visst – vyerna tar andan ur en. Om det är den effekten man vill uppnå. Men det bästa sättet att se den här kusten är tveklöst med båt från Port de Sóller. Den mest bildsköna stranden utanför Sollér är dock inte Cala Deia utan Cala Tuent, en sandstrand insprängd bland klippformationer som är en av de mest populära vykortsbilderna på Mallorca. Vägen dit? Packa spypåse. Ett mer behagligt sätt att uppleva hårnålskusten är att ta en drink med tilltugg i solnedgång på fincan Ca’s Xorc som ligger på en brant bergvägg mellan Deia och Sóller. Fantastisk utsikt över bukten.

Ca’s Xorc
Adress: Carretera de Deia (km 56,1)
Tel. +34-971-63 82 80
Pris dubbelrum: 180 till 300 euro
Lediga rum & priser
 

Es Trenc, Sa Rapita
Milslång, naturskön, kritvit och mjölmjuk sandstrand med rent, kristallklart vatten en dryg halvtimme öster om Palmas flygplats. Flera strandserveringar och dessutom gott om parkeringsplatser (för 6 euro/dag). Inte konstigt att det är så förbaskat mycket folk här hela sommaren. Påminner faktiskt en hel del om Playa del Americas på Gran Canaria (minus bildskön öken) och den som åker hit med små barn bör ge dem armband med ett mobilnummer så att föräldrarna kan hittas i folkmassan. Den minst trånga delen av Es Trenc är den västra delen mellan Sa Rapita och Punta Plana direkt söder om jordbrukssamhället Campos. Som för övrigt är ett kul stopp på vägen för inredningsintresserade. Campos har under de senaste åren blivit något av ett heminredningscentrum på ön med flera inredningsbutiker, exempelvis Meridiano (möbler) och Huguet (kakelfabrik). Det är vid saltfälten på väg ner mot Es Trenc som Mallorcas mest populära gourmetsalt tillverkas, Flor de Sal D’Es Trenc. I området ligger också flera charmiga fincor som erbjuder både rum och mat, exempelvis S’Hort Gran D’Es Palmer.

Meridiano
Adress: Palma-Santanyi (km 6)
Tel. +34-971-65 28 88
www.meridiano-mallorca.com

Huguet
Adress: Cami de Ciutat Vell, Campos
Tel. +34-971-65 06 09
www.huguetmallorca.com

S’Hort Gran D’Es Palmer
Adress: Cami des Palmer (km 4,5)
Tel. +34-971-65 13 50
www.shortgrandespalmer.com

Publicerad: 2007-08-02