London, Storbritannien: Hett i London: Cindy Sherman på National Portrait Gallery
Korrens tips

Hett i London: Cindy Sherman på National Portrait Gallery

Var ska man bo, äta och dricka i metropolen London? RES London-korre Linda Iliste ger dig de senaste trenderna och vad som är hett i storstaden just nu. Veckans tips är utställningen om Cindy Sherman. 

Lediga rum & priser i London

National Portrait Gallery är ett av de där fantastiska Londonmuseerna som täcker allt från klassiska oljemålningar och fängslande monarkavbildningar till säregna kändisfotografier och frispråkiga karikatyrer. Mycket hänger i kronologisk ordning, med de tidigaste verken i form av porträtt av kungaätter invid foajén och samtida bekanta nunor högst upp. Lägg därtill hela våningar tillägnade särskilda perioder – från 1700-talssamlingen som inkluderar Kit-Cat Club of Whig till den viktorianska tiden medräknat Dickens och Darwin – och det är lätt att tillbringa flera timmar i den pampiga byggnaden intill Trafalgar Square.

Tillfälliga utställningar smyckar förstås också väggarna och i sommar stavas det särskilda skälet att besöka NPG Cindy Sherman, eller ”the original selfie queen” som brittisk press kallat henne inför öppningen. Det känns som en föringande beskrivning av de fotografiska självporträttsserier som Sherman ägnat sig åt sedan 1970-talet. Med sig själv som modell har hon om och om igen maskerat olika ”jag” som framför allt undersöker kvinnans roll och därigenom även ifrågasätter och omdefinierar både människans och bildens uppbyggnad. Det stora retrospektivet på NPG täcker mycket av hennes konstnärliga utveckling, från de svartvita bilderna ”Untitled Film Stills” (1977-1980) som blev hennes genombrott till enorma fotografier som aldrig tidigare visats på ett allmänt galleri. Det växlar mellan tjusande – det är djupt fascinerande att se hur otroligt duktig Sherman är på att använda maskerad som samhällskritik – och skrämmande, rummen som behandlar sagokaraktärer respektive pornografi bringar onekligen ur balans. Den senare serien med åldrande aristokratiska damer menar Sherman själv är den som påverkar henne mest, ”för jag ser mig själv i dem”. Till dags dato har Sherman skapat över 600 olika persona och expot på NPG visar tydligt att de fortsätter att vara fängslande – och aktuella. Cindy Sherman pågår fram till 15 september.

https://www.npg.org.uk/ St Martin’s Pl, Charing Cross WC2H 0HE

Öppettider: Måndag-torsdag 10-18, fredag 10-21, lördag-söndag 10-18.

Läs den stora reseguiden till London HÄR.

Publicerad: 2019-07-22