London, Storbritannien: Hett i London: The Wellcome Collection
Korrens tips

Hett i London: The Wellcome Collection

Var ska man bo, äta och dricka i metropolen London? RES London-korre Linda Iliste ger dig de senaste trenderna och vad som är hett i storstaden just nu. Veckans tips är The Wellcome Collection.

Lediga rum & priser i London

Sir Henry Wellcome var en banbrytande 1800-talsfarmaceut som fram till sin död 1936 lyckades samla på sig en alldeles enorm kollektion redskap, kuriosa och ren konst som rör hälsa och medicin. Vilka numera finns på The Wellcome Collection, ”the free museum and library for the incurably curious” som det kallas. Är man inte obotligt nyfiken sedan tidigare blir man det garanterat här! Åtminstone blir vi det som inte är ömhudade utan tvärtom gärna dyker med huvudet före i läkekonsten och läkarvetenskapens historia och utveckling.

På museets tre våningar – bottenplan med Gallery 1, andra våningen med Gallery 2 och permanenta utställningen ”Medicine Man” samt tredje våningen med bibliotek och läsrum – blandas nämligen metodiska system och verktyg med det rent makabra. Tänk gynekologiska instrument, lyckoamuletter, använda giljotiner och diatnosticeringsdockor jämte Napoléons tandborste, Darwins promenadkäpp och kung Georg III:s hårlockar. De tillfälliga utställningarna är ofta briljanta och tankeväckande, och har alltid anknytande guidade turer, föreläsningar och event. För närvarande går det att se ”Smoke and Mirrors: The Psychology of Magic”, ”Misbehaving Bodies” och ”Being Human” jämte särskilda föreställningar och diskussioner.

The Wellcome Collection är som ett fönster rakt in i människans själ; så hemskt och nedlåtande vi betraktat varandra, våra kroppar och roller i samhället genom århundradena! Samtidigt som museet också uppvisar påtagliga bevis på vår kärlek, vårt behov av anknytning och större sammanhang som går långt bortom vårt eget förhållandevis knappa livsspann.

wellcomecollection.org

183 Euston Rd, Euston NW1 2BE

Öppettider: Tisdag-onsdag 10-18, torsdag 10-21, fredag-söndag 10-18. Måndagar stängt.

Läs den stora reseguiden till London HÄR.

Publicerad: 2019-09-10