London, Storbritannien: Londons nya tunnelbanekarta gör att man bara hittar IKEA
Nyhet

Londons nya tunnelbanekarta gör att man bara hittar IKEA

Crossrail eller Elizabeth Line som ger en ny förbindelse från västra till östra London invigdes i slutet av maj och var efterlängtad. Men den nya kartan som uppdaterades med nya linjen är det inte. Obegriplig, menar kritikerna.

Text: Janne Sundling

”Nätverkskartor är en mörk konst som balanserar läsbarhet med rätt informationsnivå – jag avundas inte personen som måste lösa det här problemet!,”

Järnvägslinjen som kostat 18,9 miljarder pund ska minska restiderna för många Londonbor och lindra trängseln i tunnelbanan. Men mindre är entusiasmen inför den nya versionen av tunnelbanekartan. Den ser mest ut som ett elektriskt kopplingsschema i någon avancerad maskinstruktur, menar kritikerna. Svårnavigerat och rörigt.

En klen tröst är att man lättare hittar till Ikea-varuhusen. Enligt Bloomberg CityLab har nämligen Ikea betalat 800 000 pund för att få göra reklam på kartan och märka ut sina varuhus med loggan under ett år.

Men om Ikea är nöjda är Londonturisterna och –resenärerna det inte.

Kartan är en ”bit designskräp” förklarar en lektor i psykologi.

Transport for Londons kartor har annars historiskt bildat skola för hur tunnelbanekartor världen över designas. Harry Beck som gjorde kartan för Londons underground på 30-talet förenklade den genom att egentligen bortse från den faktiska geografin och renodlade den med stationer och sträckningar. Det betydelsefulla var vart man skulle, eller var man skulle byta.

Harry Becks klassiker från 1933.

Transport for London har inte ändrat storleken på stationspunkterna på kartan sedan dess, men många, många fler stationer måste i dag vara med på kartan. Dessutom har de lagt till till byten på gångavstånd på kartan, då blir däremot den faktiska geografin betydelsefull. Norrut eller västerut?

Förutom att den är överfull visar den nya tunnelbanekartan inte det kompletta utbudet av järnvägslinjer, eftersom den inte inkluderar de järnvägar som inte är en del av tunnelbanesystemet.

– Nätverkskartor är en mörk konst som balanserar läsbarhet med rätt informationsnivå - jag avundas inte personen som måste lösa det här problemet!, skriver en resenär på twitter.

Publicerad: 2022-06-14