Sverige: Fler resor inom Sverige i år än innan pandemin
Nyhet

Fler resor inom Sverige i år än innan pandemin

Semesterresorna inom landet har den här sommaren varit fler än i fjol. Allra populärast är Härjedalen där resandet har ökat markant jämfört med innan pandemin. Det visar rörelsedata från svenskarnas mobiler som Telia har analyserat.

Mobildata från juli månad visar att vi reste omkring nio procent mer mellan olika län i landet än vi gjorde under samma period i fjol. Fortfarande är det en bra bit kvar tills dess att resandet är uppe på samma nivåer som innan pandemin, men det finns vissa orter där aktiviteten redan har återgått till det normala.

– På Gotland har de haft ett stort uppsving i resenärer, med 32 procent fler resor till ön. Det har varit ungefär lika många på Gotland i år som före pandemin, säger Elin Allison, strategichef för dataanalys på Telia till SVT nyheter.

En annan plats dit många har rest i sommar är de svenska fjällen. Enligt Telias data är det nu fler som reser dit än det var innan pandemin bröt ut.

– Fjällen, och specifikt Härjedalen, har ökat. Om man jämför aktiviteten med juli 2019 så är den nu hela 17 procent högre i Härjedalen. Pandemin verkar ha fått oss att vilja semestra i svenska fjällen, säger Allison. 
 

Publicerad: 2021-08-04