Göteborg, Sverige: 5 handplockade tips inför din weekend i Göteborg
Foto: Simon Dybeck
Handplockade tips

5 handplockade tips inför din weekend i Göteborg

Göteborg är en storstad i fickformat där i stort sätt allt finns inom gångavstånd. Spårvagnen är också ett alternativ, så klart. Nordens vänligaste stad är den perfekta weekendstaden om du vill komma bort men ändå vill känna dig som hemma, innanför gränsen. De promenadvänliga gatorna myllrar av caféer och små butiker att strosa runt i, och till kvällen erbjuder Avenyn ett multum av trendiga restauranger och barhäng. Här är fem tips som du inte får missa när besöker lilla London.

1. Artilleriet

Är du i Göteborg och råkar vara en inredningsnörd så får du inte missa Artilleriet. Butiken har ett eklektiskt utbud av möbler, belysning, mattor och dylikt som representerar olika delar av världen. Det kan dock vara svårt att hålla tassarna i styr och man lämnar oftast butiken med någon ny favoritdetalj till hemmet. Men det är okej, kom hit och ta en runda och låt dig inspireras av butiken och dess personal som har en fingertoppskänsla för allt som har med inredning att göra.

hitta hit

2. Beerbliotek

Beerbliotek är ett ölbryggeri som drivs av sex vänner från sex olika delar av jordklotet. Med sin gemensamma passion för bra öl har de tillsammans bryggt 200 olika sorters öl med målet att fortsätta skapa öl som de själva skulle vilja dricka. Varje helg öppnar deras Tap Room dörrarna för alla som är sugen på en riktigt god öl – oavsett om du är en ölfantast eller inte så bör någon sort falla dig i smaken. 

hitta hit

3. Made in China 

På Tredje Långgatan i den trendiga stadsdelen Linné trängs barerna och restaurangerna med varandra. En av nykomlingarnas pärlor är Made in China, restaurangen där du kan avnjuta kinesisk dim sum i urban miljö. Testa dumplings på högrev, ångade ankbullar med pickles eller grillad makrill med papaya och ingefära. Eller varför inte dela några smårätter i goda vänners lag? Avrunda med en chilitoppad drink i baren och spana in det trendiga folket som alltid tycks hitta hit, vardag som helgdag.

hitta hit

4. Bar Centro 

I ett litet hål i väggen på Kyrkogatan i Göteborg finner du Bar Centro. I den pittoreska kaffebaren kan du avnjuta det många anser vara det bästa kaffet i hela stan. Beställ en espresso och drick den på stående fot som en sann italienare eller slå dig ned i fönsterkarmen utanför tillsammans med en god vän. För den som är hungrig erbjuds mackor med tomat & mozzarella, italienska mandelkakor eller nybakta croissanter. De serverar även gott vin och luncher om du är mer sugen på det. Trots att Bar Centro har funnits i flera år är stället alltid fullt av kaffeälskare som vill ha en bit av Bella Italia i vårt lilla Göteborg.

hitta hit

5. Göteborgs skärgård

Mer göteborgskt än att ta 11:ans spårvagn till Saltholmen för klippbad och gött picknickhäng blir det knappast. På en vacker sommardag symboliserar Saltholmen precis allting som gör Göteborg till Göteborg. Måsarnas distinkta skri när de vågsurfar genom ljuva sommarbriser, havets doft av tång och sälta, badgrannens bandspelare som kör Håkan Hellström på repeat, det blir nästan löjligt idylliskt. Från Saltholmen kan du även enkelt ta dig ut till den bilfria södra skärgården. Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö – varje ö har sin unika charm. Brännö är den kanske mest kända av öarna, mycket tack vare viskompositören Lasse Dahlquists klassiker Dans på Brännö brygga. Och ja, dans på Brännö brygga finns det fortfarande! Varje torsdag och enstaka lördagar under hela sommaren. Vill du veta mer om Brännös historia ska du heller inte missa att besöka det lilla hembygdsmuseet beläget mitt på ön.

För aktuell båttidstabell till öarna besök styrsobolaget.se 

hitta hit

Läs ytterligare 55 handplockade tips till Göteborg här.

Publicerad: 2021-08-06