Stockholm, Sverige: Premiär för mytomspunna Nobiskällaren i Stockholm
Foto: Operakällaren
Nyhet

Premiär för mytomspunna Nobiskällaren i Stockholm

Operakällarens mytomspunna vinkällare har öppnat på nytt. Den här gången som en vinbar – Nobiskällaren. Med över 35 000 vinflaskor är Nobiskällarens vinsamling en av norra Europas främsta och största. 

Text: Elin Fellman

Lediga rum & priser i Stockholm

Operakällarens vinkällare öppnade 1961 och var då den första i Sverige där man kunde styra temperaturen och fuktigheten. Under en lång period var vinkällaren endast till för medlemmar och vissa utvalda medlemmar fick också en så kallad Nobisnyckel som fick möjlighet att lagra viner i källaren och ta med viner för att dricka dem på plats.

Så småningom blev vinkällaren en privat klubb då nyckelsystemet blev ohållbart med en ny lagstiftning i Sverige. 

– Att äntligen få öppna upp Nobiskällaren är ett privilegium. En dröm jag haft länge. Jag ser detta som ett stort tillskott till huset och matsalen som saknat denna samlingspunkt. Nobiskällaren kommer bli en plats där gäster samlas för att njuta av en historisk lokal och unika viner som inte går att få tag på någon annanstans, säger restaurangchef Hugo Hall. 

Operakällarens grundare Tore Wretman namngav vinkällaren nobis som på latin betyder "oss". Inför nyöppningen har man valt att behålla ordet Nobis för den historiska anknytningen. 

Källaren kommer att servera omkring 60 viner på glas, utöver det finns vinkällarlistan att tillgå. Dessutom kommer baren också erbjuda andra drycker som cocktails och digestif.

Det kommer att vara fokus på klassiska viner och framförallt franska viner. 

Utöver vin kommer det också finnas möjlighet att beställa andra drycker som digestif och lättare drinkar.

Läs den stora reseguiden till Stockholm HÄR.

Publicerad: 2019-11-14