NYHET

Takrestaurangen Freyja har öppnat i Stockholm

Mar 15, 2023

I veckan har Freyja öppnat i ett nybyggt våningsplan intill Slussen på Södermalm. Bakom den nya takrestaurangen står kock Emma Shields, barchef Jimmy Dymott och sommelier Ellen Franzén.

– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av.

Det berättar välrenommerade Emma Shields som tidigare bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan, och på Freyja är ytterst ansvarig för menyn. Hennes vision? Att återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn.

– Om vi kan få våra gäster att känna sig hemma och vilja komma tillbaka snart – då har vi lyckats, menar Emma.

Detta hoppas man uppnå i ett helt nybyggt våningsplan om 1 100 kvadratmeter på Hornsgatan, med ett 360-graderspanorama över Stockholm som gäster aldrig förr varit med om. Gert Wingårdhs arkitekter har skapat den svala interiören med inslag av vinrött, och runt 90 personer får plats i matsalen.

Nu under våren kommer man bland annat att servera kroppkaka med smörad nässelbuljong, sallad med ogräspesto och lammlägg för två. Även tillfälliga rätter i begränsad upplaga utlovas. Detta för att både kunna fånga upp små partier av råvaror liksom ge stammisar olika matupplevelser flera gånger i veckan.

Freyja har även fyra barer, varav två utomhus.

– Här finns inga strikta mixologer som bestämmer vad som är en bra cocktail, bara generösa, goda drinkar utan krusiduller. Vi vet att ni vill ha groggar, så vi kommer ge er bra groggar, utan stora isbitar. Och shots! säger Jimmy Dymott som mest av allt är förknippad med klassikern Marie Laveau.

På hans meny hittas bland annat populärkulturella referenser och lokala Södermalmsblinkingar. Vad sägs till exempel om en Sommarkort blandad på gin, färska hallon, socker på ängsyra, survatten och ett stänk saltvatten?

Freyja öppnade tisdag 14 mars. I maj väntar premiär av Takterassen.

Hornsgatan 18
www.freyjasoder.seFoto: Pressbild.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!