Thailand: "The Beach"-stranden fortsatt stängd efter 1 år
Getty Images
Nyhet

"The Beach"-stranden fortsatt stängd efter 1 år

Den thailändska paradisstranden Maya Bay – där populära filmen The Beach spelades in – har börjat återhämta sig efter att ha varit stängd i över ett år. Men det är fortfarande inte bestämt när eller om stranden ska öppna för turister igen. 

Text: Elin Fellman 

Enligt den thailändska tidningen The Thaiger visar stranden goda tecken på återhämtning. 

– Efter att ha varit stängd i över ett år har både vegetationen runtom på ön och korallreven börjat återhämta sig, vilket är uppmuntrande, säger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat till tidningen. 

Marine National Park Operation Centre har fotat området kring stranden och bilderna visat att både ekosystemet och korallreven mår bättre och att vattnet i bukten är klart och fint igen. 

När de thailändska myndigheterna stängde stranden uppgav man att den skulle öppna på nytt 2021. Men än så länge finns inget bekräftat datum när stranden ska öppna för turister igen. 

Bakgrunden till den förstörda stranden är succéfilmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Efter år 2000 har omkring 5000 turister besökt stranden varje dag  – en så pass stor överbelastning att den nu är stängd på obestämd tid. 

Enligt Allt om Resor finns planer på att bygga en vandringsled på ön för att undvika att naturen förstörs om turister tillåts komma tillbaka. Även en ny båtbrygga där turistbåtarna kan lägga till planeras. 

Publicerad: 2019-10-02