Koh Lanta, Thailand: Koh Lanta & hennes systrar
Thailand

Koh Lanta & hennes systrar

Tre thailändska öar med tre olika temperament. Vilken passar dig? Lär känna duktiga Koh Lanta, busiga Koh Phi Phi och bohemiska Koh Jum. Roliga var för sig men allra bäst tillsammans. Johan Lindskog tipsar om sina favoritställen på de tre öarna...

Alla tre är attraktiva, smarta och vackra, på sitt eget vis. Trots sin närhet och sitt släktskap har de väldigt olika personligheter, så som syskon ofta har. Vi har den präktiga storasystern, Koh Lanta, den galna lillasyrran Koh Phi Phi och den lite mer okända, bohemiska mellansystern, Koh Jum. Alla är värda ett besök och de kan med fördel besökas under samma resa. Då får man en perfekt kombination av bekvämlighet, avkoppling och fest.

Koh Lanta är ju ett av våra allra främsta resmål, en stor charterfavorit och många åker till Koh Lanta år efter år utan att upptäcka småsyrrornas charm. Då missar man mycket bara en kort båtresa bort. Just därför att de är så olika är systrarna i bukten kring Krabi som allra bäst tillsammans.


Koh Lanta

ORDENTLIGA SYSTERN KOH LANTA

Prydliga storasyster Lanta är redan känd för många. Så känd, och så populär, att många undviker hennes bekantskap i tron att det är ett totalexploaterat och förstört turistmål. Det är inte sant. Koh Lanta har fortfarande långt kvar till pappa Phukets överförfriskat buffliga tillstånd där hela världen flockas för att klämma in sig i höghus och trängas kring blaskiga bufféer. Eller avlägsna kusinen, Koh Samui, som lockar ett internationellt glitterati med sin fine dining och glassiga hotell. Faktum är att stora delar av Lanta fortfarande är helt orörda och att även de mest populära ställena mest kantas av låga bungalowhotell eller tjusiga villor. Lanta är dock omåttligt populärt bland just svenskar och är i vissa avseenden så svenskt att det har influerat den lokala kulturen. Här finns inte mindre än två svenska skolor, ett flertal restauranger som drivs av svenskar och en stark, svensk community. Och det är förstås därför det i Sverige framstår som ett lika stort turistmål som till exempel Phuket eller Samui, när det i själva verket inte alls är det i ett internationellt perspektiv.

Med alla sina barnfamiljer, sin hyfsade storlek och sin svenska influens har Koh Lanta vuxit upp till att vara den rediga, trygga storasystern. Här väntar inga överraskningar och allt är relativt välordnat och prydligt. Tillfällen till fest är begränsade men tillgången på spa, barnmenyer, apotek och en välgjord latte är desto bättre. Inte för inte är Lanta ett ställe som många väljer för att stanna hela vintern. Här är livet lätt, skönt och tryggt. God sjukvård finns och en uppsjö av trevliga restauranger med vettiga priser. Huvudorten Saladan är också alldeles lagom stor för en enklare shoppingutflykt.

Koh Lantas bästa

Hotell på Koh Lanta

MR SOMCHAIS GARAGE

Vid huvudvägen nära Southern Lanta Resort ligger ett garage, där man förutom att laga mopeder, serverar öns mest magiska lunch. Den kostar en spottstyver och smakar gudomligt. Ett måste.


Twin Lotus resort

Mayomwhan Nat Kitchen

Ganska nära färjestationen i Saladan ligger denna pärla. Allt är lagat med stor finess. Prova fresh spring rolls eller den magiska salladen på pomelo.

Twin Lotus Resort

Det finns mängder av bra hotell på Koh Lanta i alla prisklasser och de allra flesta är toppen för barnfamiljer. Just detta som är ett av de mer stilsäkra hotellen är ett av de få som vänder sig till par, så vill man ha en lugn tid på Lanta är Twin Lotus ett bra val. Det finns dessutom i Fritidsresors katalog.
Lediga rum & priser


Koh Phi Phi

Galna Systern Koh Phi Phi

Hotell på Phi Phi-öarna

Hon slog igenom som den undersköna ön i filmatiseringen av Alex Garlands ”The Beach”. Då var hon ännu bara en okänd men omåttligt vacker liten ö utslängd i havet mellan Lanta och Phuket. Man kan säga att likt många Hollywoodstjärnor steg berömmelsen henne åt huvudet. Åratal av dekadent leverne följde och Phi Phi är i dag en bedagad skönhet. Ingen kan ta ifrån henne de hissnande bergen som reser sig rakt upp ur havet eller den märkliga formationen där två stränder nästan möter varandra mitt på ön. Men tyvärr har turismen och dess industri vuxit alldeles för fort och vilt för den känsliga natur som den en gång levde på. Nu är Phi Phi ett myller av skräpiga gränder med halvdana restauranger, flip flop-försäljare och överförfriskade folkhorder. Men när man har gråtit en skvätt över vad detta paradis kunde ha varit och kastar sig in i nutiden, väntar en uppsluppen dekadens med släktskap till internationella partycenter som Ibiza, Mykonos eller för den delen Koh Phangan. När stora syster Lanta går och lägger sig vaknar Phi Phi. Natten här är en hedonistisk folkfest till dundrande housemusik, där hela stranden är ett enda stort, böljande dansgolv. Vådliga eldshower lockar de äventyrliga att kasta sig genom ringar av eld innan de återgår till att kyla ner sig med för många Singha. Phi Phi är party – bra party för dem som förstår sig på det. Men hon har en annan sida också. Lugna dagar går Phi Phi till djupet med sitt stora intresse för dykning. Vattnen kring öarna i Phi Phi-arkipelagen är några av Thailands bästa och artrikaste.

Koh Phi Phis bästa

Bay View Resort
Välj en bungalow i den nyare sektionen så får du ett bra och fräscht boende. Nära till allt men ändå inte mitt i smeten. Resorten klättrar uppför berget, det krävs starka knän för att nå vissa av villorna uppför den rejäla uppförsbacken.

Lediga rum & priser


Bay View resort

Ibiza Bar
Eller vilken annan strandklubb som helst. Här behöver man inte bestämma sig utan det är bara att gå längs stranden om natten och låta sig ryckas med där musiken och minglet är som bäst just den här kvällen.

Papaya Restaurant
Nästla dig in i gränderna vid Tonsai och fråga dig fram till Papaya. Här serveras den riktiga thaimaten i rejäla portioner. Inget finlir och det är just det som är grejen. Så här ska det thailändska köket smaka.

 


Koh Jum

Hemliga systern Koh Jum

Hotell på Koh Jum

Jum håller sig helst för sig själv och förfasas lite av Lantas popularitet och Phi Phis hysteriska liv. Inte många kommer Jum inpå livet, främst därför att de helt enkelt inte känner till henne. De som ändå har inlett kärleksaffären håller henne gärna till sitt hjärta som en hemlig bekantskap. Det är ofta genom långt umgänge med Lanta eller Phi Phi som man slutligen lär känna Jum. Hon talar inte heller gärna om sig och släpper bara in de som gör sig omaket att komma dit. Vilket inte är helt lätt. Båtar går från Lanta och Krabi regelbundet men bara de minsta båtarna kan angöra öns mycket spartanska pir. De större båtarna stannar i havet utanför ön och det blir ett ganska kaosartat möte mellan stora färjor och ett myller av små longtailbåtar. Vådliga balansgångar mellan gungande skrov utspelas när resenärer ska hoppa mellan båtarna ute på havet. Inte att rekommendera för familjer med alltför små barn. Jum har heller inget direkt grandiost att bjuda på, inte som Phi Phi med sina klubbar, eldshower och restauranger. Inte som Koh Lanta med all sin service, vackra stränder och rika utbud. Men Jum har en charm som få thailändska öar kan matcha. Här är livet verkligen tillbakalutat och det märks att inte många hittar hit. Det är ingen konstlad hippiebohemisk stämning, skapad av turister. Det är bara en lugn och avlägsen plats lite vid sidan av de stora stråken. En plats där man fortfarande hejar på vem som helst på gatan, där vi ler och nickar åt varandra. De flesta stränderna på Jum är lite svårbadade eftersom det på många ställen ligger klippformationer under ytan. Det finns också kraftiga strömmar på en del platser. Allt detta gör att Jum är en okänd pärla och till skillnad från många andra sådana så har hon chansen att så förbli. Skönt för oss som har lärt oss att älska denna magiska ö.

KOH JUMS BÄSTA

FREEDOM HUT RESORT
Så bra det kan bli i enkla hyddor på stranden. Backpackerliv för vuxna. Stället ligger på den södra udden med hyddor i olika prisklasser, några dramatiskt klättrande i träden med milsvid havsutsikt.
kohjumfreedomhut.com 


Freedom Hut resort

Koh Jum Beach Villas
Det i särklass bästa boendet på Koh Jum. Så lyxigt det kan bli på den här ön men ändå nedtonat och nära naturen. Snygga villor som tar allt från två till tio personer.
Lediga rum & priser

Koh Jum Seafood Restaurant
Ingen tvekan om vad det här är för restaurang. Krogen står på styltor i havet och här serveras fantastiska rätter med råvaror från öns fiskare.

Publicerad: 2014-12-01