Phuket, Thailand: Phuket ur ett annat perspektiv

Phuket ur ett annat perspektiv

Den välkända turistorten Phuket är så mycket mer än stränderna Patong, Karon och semesterön Phi Phi Island. Bara trettio minuters båtresa från den stimmiga semesterorten ligger öarna Koh Yao Yai och Koh Yao Noi. Här öppnar sig en värld av orörd natur som få ger sig tid att upptäcka.  

Text & foto: Jörgen Ulvsgärd

Hotell i Phuket

Vi glider tyst i våra hyrda kajaker utmed en vägg av klorofyllmättadgrönska. Det droppande ljudet från paddeltagen bryts då och då bara av de långsvansade  makakerapornas vrål uppifrån teakträdens lövtak och cormorantfåglarnas skrik inifrån de täta buskagen ovanför våra huvuden. Utan förvarning öppnar sig plötsligt en klyfta i strandkantens bergmassiv och vi styr sakta in i en jättesal, hong, som på thailändska betyder rum. En katedral av höga träd sträcker sina väldiga kronor upp mot ljuset, väggarna är täckta av slingerväxter som tvinnar sina stammar i ett ändlöst virrvarr. Vi sitter andäktigt tysta och bara lyssnar på en kakafoni av olika djurläten.

I detta av naturen skapade rum skulle pianisten Keith Jarrett älska att uppföra någon av sina pianoimprovisationer, tänker jag medan vi stilla glider ut igen i Phanga Nga Bay.  Genom soldiset träder den ena fiskebåten efter den andra fram ur dimstråken, små träbåtar med klassiska långa propelleraxlar och ett litet segel för att motverka dyningarnas rullningar. I båtarna jobbar man oftast två och två med att dra upp nattens nätfångst som i huvudsak består av yellowfish och groupa.  

– Bästa inkomsten får de om de lyckas få upp en hummer, säger guiden Khun Run, som fraktat våra kanoter från den lilla ön Koh Yao Noi i sin långsvansbåt.

En enda kan innebära flera dagars inkomst om den levereras till något av de lyxiga hotellen inne i Phuket. Vi paddlar vidare över smult vatten in mellan ett par öar vid Laem Bay. Lagunen är omgiven av raukliknande pelarklippor inbäddade av grönska, likt en Christoinstallation inslagen i gröna blad istället för papper. Det blir strandhugg med medhavd matsäck. Att simma ut naken i det turkosskimrande vattnet är en sinnlig upplevelse av hög dignitet. Stranden har vi helt för oss själva. Varje gång jag gör en liknande resa bortom de invanda turiststråken, bortom allfarvägarna känner jag glädjen av att ha fångat en glimt av något oupptäckt, oförstört och unikt. Ett litet äventyr som vem som helst, av de hundratusentals svenska turister som varje år besöker Phuket, lätt kan göra, men bara ett fåtal gör. Det enda som krävs är som sagt en trettio minuters resa i snabbåt eller i stor långsvansbåt från den lilla hamnen Bang Rong i Phuket. Väljer du det senare alternativet får du möta öborna och samsas med hönor, rissäckar och reservdelar till bilar och mopeder.

Efter paddelturen lämnar vi sjölivet bakom oss för en cykeltur runt ön. Livet här ute är långt från trängseln på stränderna Patong och Karon. Livet flyter fram i ett stillsamt tempo. Hit åker man inte för att partaja, snarare för att uppnå stillheten och det äkta thailändska vardagslivet. De flesta av öarnas befolkning livnär sig på fiske och gummiodling, men en del också på den spirande turismen. Här har polisen inte mycket att göra konstaterar Khun Run när vi passerar öns polisstation.  

– De blir bara fetare och fetare. Eftersom nittio procent är muslimer blir det aldrig någrafyllebråk. Här händer absolut ingenting som kräver en polisinsats, bortsett från att kontrollera det nyligen införda hjälmtvånget för mopedister. Skoterförarnas billiga hjälmar, som bara består av lite frigolit och ett tunt skal av plast, bärs enbart för syns skull eller snarare för polisens skull, säger han och skakar på huvudet.

I byn Pa Ta Kvi besöker vi en gummiplantage där vi på nära håll får följa gummits väg från en skåra i barken till den ganska slabbiga tillverkningsprocessen då gummimassan tvättas och manglas till tunna sjok som hängs på tork på långa störar. Förr var det en mycket lönsam verksamhet på ön. I dag har konkurrensen hårdnat i takt med att kineserna börjat odla gummiträd i stor skala till ett billigare pris.

Vi stannar till hos Mama Ma Aui som lär vara öns bäste kock. Hon har ett enkelt utomhuskök vid vägkanten, men lagar klassiska thailändska rätter som smakar gudomligt. För dem som önskar håller hon gärna matlagningskurser i det genuina thailändska köket.  Senare på eftermiddagen cyklar vi genom vackra pinjeskogar på små vägar utmed havet. Tillfredsställda till både kropp och själ hoppar vi sedan på båten tillbaka till grannön Koh Yao Yai.

En öl i baren på resorten Koh Yao Yai Village och en simtur i poolen sitter inte fel efter en heldag på cykel. Det går med andra ord mycket väl att kombinera en aktiv semester på öarna utanför Phuket med lojt strandliv på den välbekanta turistorten. Svårare än så är det inte, summerar jag nästa dag på snabbåten tillbaka till Phuket.

I Phuket Town drivs jag av lusten att närma mig staden från ett lite annorlunda perspektiv. Området kring Deebuk och Krabi Road visar tydliga tecken på portugisiska influenser och kallas sino-portuguese. Portugiserna och kineserna har präglat staden och ön starkt sedan flera hundra år tillbaka. Här vimlar det av små hantverksbutiker, mysiga restauranger, kaféer och hotell. Hotel Casa Blanca måste omnämnas liksom restaurangen China Inn på Thalang Road. Att kliva in i denna häftiga koloniala byggnad är något jag kan rekommendera och maten lever upp till förväntningarna. Lite längre bort ligger restaurang Natural innesluten av en obeskrivlig grönska. Mitt i Phuket Town reser sig en kulle, Khao Rang, varifrån man får den bästa utsikten över staden. Det skulle kunna vara en turistfälla, men är faktiskt en trevlig plats att besöka, inte minst i solnedgången.

Restaurangerna som ligger här uppe är både prisvärda och mysiga. Vill man komma i kontakt med de lokala thailändarna under Phuketbesöket är det byn Kamala som bör besökas. Runt byn sveper bergen likt en amfiteater. På havssidan frodas turismen, men på andra sidan om huvudvägen landar man i hjärtat av det genuina och lokala livet på ön.  

– Här äter jag ofta mina wokade nudlar, phad thai, eller en papayasallad, som tam, direkt från något av de mopedburna små gatuköken i byns gathörn. Kvinnan jag bruka handla av har stått här dag ut och dag in i säkert trettio år, säger Helena Mandéus som bott i närheten i sju år.

Det är ju för strändernas skull som de flesta reser till Phuket. För några år sedan fattade myndigheterna på ön därför det drastiska, och av många näringsidkare det mindre populära beslutet, att rensa upp beacherna för att få tillbaka den känsla som fanns föreden stora turistinvasionen för tjugo-trettio år sedan. Alla barer och små restauranger som oreglerat och utan tillstånd under åren poppat upp på stränderna förbjöds, solstolarna likaså. Förbudet har betytt mycket även om det inte efterlevts fullt ut. Det finns lite undantag här och där, annars vore det väl inte Thailand. Men ett är i alla fall säkert. Det har blivit bättre, även om trängseln är lika stor.

Vill du däremot hitta till nästan folktomma stränder ska du söka dig bort till Bang Tao Beach. Denna 18 kilometer långa strand är som gjord för långpromenader och medhavd picknick. Här slipper du alla strandförsäljare, som annars lätt kan få den mest tålmodige och försynte nordbon att explodera i ett utbrott. Här kan du bara njuta av sanden, havet och stillheten.

– Jag har tillbringat många helger här med vänner och bekanta, säger Helena medan vi packar upp vår picknick av friterad kyckling och sticky rice, rostad lök, sweet chillisås och som tam tillsammans med några flaskor av det lokala ölet Chang medan våra blickar flyr rakt in i den glödgande solen.  Ett förälskat par skickar i strandbrynet lite längre bort sin papperslykta mot den färgsprakande skyn, kanske med tyst önskan om lycka och välgång.

Guide Phuket

Äta & Dricka

China Inn Restaurant
Detta är en fantastisk liten restaurang i sino-portuguese-stil både ut- och invändigt som Phuketbesökaren inte får missa. Om du bara ska äta på en restaurang i staden välj den här, du kommer aldrig att glömma den. Innegården är en oas i stadens vimmel. Här serveras thailändska luncher men också rätter med europeisk touch. Detta ställe har även besökts av vår kungafamilj.
20 Thalang Road, Phuket-Town
gophuket.asia/china-inn-cafe

Natural Restaurang
Restaurangen ligger i Soi Phuthon och kallas i folkmun Tamachart. Restaurangen ligger inbäddad i en frodig grönska även om man sitter inne. Maten är thailändsk när den är som bäst. Soi Phutorn, Talat Nuea, Mueang Phuket  naturalrestaurantphuket.com Taste, Surin Beach Drivs av ett svenskt-nepalesiskt par. Balanserad och vällagad meny med supergoda matiga sallader utan någon speciell geografisk inriktning. Förrätterna är mycket bra, missa inte gambas piri piri eller halstrad tonfisk med wasabimayo. Varmrätterna håller lika hög kvalité. Här får du mycket för pengarna och en oslagbar solnedgång på köpet. 3 Hat Surin, Phuket
tastesurinbeach.com

Siam Supperclub
Restaurangen ligger i Cherngtalay vid infarten till Lagunaområdet och är en institution. Bra mat i en avslappnad, intim och internationell bistromiljö, dessutom har de en prisbelönt vinkällare som kanske är den bästa i Phuket.  
36-40 Lagoon Road, Cherng Talay, Mai Khao, Thalang District  
siamsupperclub.com

Laem Hin Seafood
Restaurangen ligger söder om Phuket Town. Stället är den bästa och mest genuina platsen för fisk och skaldjur. Miljön är enkel och lokal med plastmöbler där fokus med andra ord ligger på maten som är färsk och god. Helt enkelt thaimat när den är som bäst.
Thep Anusorn Road, Mueang Phuket  
gophuket.asia/laem-hin-seafood

Boende

Casa Blanca Boutique Hotel
Ligger i de portugisiska kvarteren i Phuket Town och är en mycket vacker byggnad i kolonial stil med stiligt inredda rum. Dubbelrum från cirka 600 kronor natten.

26 Phuket Road, Taladyai, Muang, Phuket

Lediga rum & priser

Koh Yao Yai Village
Mysig resort och en av de mest prisvärda i Hongarkipelagen på ön med samma namn, utan tvekan bästa stället på ön. Bra restaurang och långsträckt stor pool. Dubbelrum från cirka 1 000 kronor natten.

Moo 4, Koh Yao Yai, Amphoe Koh Yao 74, Phang Nga
Koh Yao Noi
Lediga rum & priser

Shanghai Mansion Bangkok
Om du måste övernatta en natt i Bangkok innan resan fortsätter mot Phuket kan jag rekommendera Shanghai Mansion. Ett suveränt hotellalternativ mitt i Chinatown i centrala Bangkok. Det är ett ombyggt och renoverat gammalt palats förvandlat till boutiquehotell med gångavstånd till Yaowarat Market och omgiven av en mängd trevliga gaturestauranger. Dubbelrum från 600 kronor natten.  

479-481 Yaowaraj Road, Samphantawong  
Lediga rum & priser

Se & Göra

Utflykter
Utanför Phuket Nationalparken Khao Sok ligger i provinsen Surat Thani på fastlandet en och en halv timme bort med bil eller buss från Khao Lak och drygt ett par timmar från Phuket. Genom en uppdämning av floden Khlong Saeng på 1980-talet bildades Chiao Lan-sjön. I nationalparken ligger en av världens äldsta regnskogar. Här kan man få se vilda elefanter, tapirer, gibbonapor och långsvansade makaker. På sjön kan du bo på flytande bungalower med hyfsat hög standard.
khaosok-tourism.com

Paddlingsutflykt
Det finns flera lokala arrangörer som ordnar kortare och längre paddlingsutflykter till öarna utanför Phuket. Det finns även svenska arrangörer med paketresor som inkluderar paddling i området, som till exempel Aktivresor.  
paddleasia.com
aktivresor.se 

Publicerad: 2016-12-12