Berlin, Tyskland: Miniguide: Berlin
Tips

Miniguide: Berlin

Per Meurling är en svensk frilansjournalist och bloggare bosatt i Berlin. Han tipsar om stadens hetaste restauranger på bloggen Berlin Food Stories och världens häftigaste matupplevelser på Finest Food Stories.

Lediga rum & priser i Berlin

MAT & DRYCK

Dönern stiger ur askan

K.W.A.

Äntligen en kvalitetsvariant av berlinarnas populäraste nattamat! Kebap with Attitude, som K.W.A. är en förkortning av, är den hippa motsvarigheten till stadens otaliga dönerhak (det finns minst 1 500), där pressat kött och sliskiga färdigsåser för 3,50 euro har blivit standard. På K.W.A. får gästerna själva bygga enorma dönerspett av kvalitetskött (välj mellan nöt eller kyckling) som grillas till perfektion och serveras i antingen bröd eller på bricka i en cool lokal. Missa inte ayranmjukglassen med baklava till efterrätt.

Gipsstrasse 2

eatkwa.de

Frühstück i världsklass

Annelies

Det finns bara en sak vi berlinare älskar mer än långa utekvällar: sena och flådiga frukostar. Bästa stället att frukostera på just nu är Annelies i Kreuzberg, ett stenkast från langarna i Görlitzer Park. Här serveras en alldeles fantastisk brunch som är värd en resa genom hela stan. Äggröra på rostat surdegsbröd låter inte så speciellt, men om äggen är perfekt krämiga och toppade med riven rökt äggula blir det plötsligt frukost i världsklass. Funkar även superbt som lunch med ett glas naturvin.

Görlitzer Strasse 68

facebook.com/anneliesberlin

Österrikisk hjärtlighet

Freundschaft

På en något oväntad plats, mitt i Mittes business- och shoppingdistrikt runt Friedrichstrasse, ligger Berlins bästa nya vinbar. Freundschaft betyder vänskap på tyska och rymmer såväl österrikisk gästvänlighet som fantastiska viner, vinylskivor och uppseendeväckande konst. Ett stort plus är att barmaten är så bra att den kan förvandlas till en hel middag. Kocken är österrikisk-vietnamesisk och skapar enkla men läckra kreationer som phô (vietnamesisk nudelsoppa) och flädle (österrikiska pannkaksstrimlor).

Mittelstrasse 1

facebook.com/bar.Freundschaft

Sofistikerade drinkar på turiststråket

Mr. Susan

På en tvärgata till Oranienburger Strasse, en gata mest känd för sina trashiga turisthak som gästas av engelska svensexor, har en av stans mest spännande cocktailbarer etablerat sig. Deras beroendeframkallande frozé (slush av rosévin) var en av förra sommarens mest omtalade drinkar, men specialiteten är ”savory drinks”. Exempelvis “Kimchilada”, en kimchiglass som doppas i öl. Dessutom lockar den läckra inredningen med blåa sammetsstolar till en långsittning.

Krausnickstrasse 1

facebook.com/hellomrsusan

BO

Boutiquehotell nära Kotti

Hotel Orania

Ett lyxigt boutiquehotell på Oranienstrasse? Det var länge en omöjlighet i Kreuzbergs vänsterradikala hjärta, men sedan 2018 kan man checka in på coola Hotel Orania och få en ytterst sofistikerad weekendvistelse. Det ligger ett stenkast från Kottbusser Tor, Kreuzbergs pulserande hjärta, och rymmer 41 rum i olika storlekar. I bottenplan finns en mycket ambitiös restaurang som bland annat har blivit känd för sin “Xberg Peking Duck”.

Oranienstrasse 40

orania.berlin

SE & GÖRA

Växtbaserad konst och israelisk mat

Garden of Earthly Delights

Över 20 olika konstnärer deltar i den senaste utställningen på Martin Gropius Bau, där de använder sig av växter och blommor för att spegla tillståndet i världen. Innan eller efter att man har njutit av konsten bör man njuta av maten i den nyöppnade museirestaurangen Beba. Här serveras israelisk mat i form av fantastiskt fräscha sallader, röror och andra smårätter. Min favorit: den magiska kycklingschnitzelsandwichen med harissa och tahinidressing.

Niederkirchnerstrasse 7

berlinerfestspiele.de/de/gropiusbau

Läs den stora reseguiden till Berlin HÄR.

Sök fler hotell i Berlin HÄR

Publicerad: 2019-11-05