München, Tyskland: Oktoberfest i München ställs in
Foto: Hans Lohrmann, Pixabay
Nyhet

Oktoberfest i München ställs in

Münchens största årliga event, Oktoberfest, ställs in i år på grund av coronaviruset. Vanligtvis brukar sex miljoner människor besöka festligheterna. 

Oktoberfest hålls normalt sett under två veckors tid över månadsskiftet september-oktober. I år var festligheterna planerade 19 september till 4 oktober. Nu meddelar Bayerns ministerpresident (ja, det är den korrekta titeln på delstatens regeringschef) Markus Söder och Münchens borgmästare Dieter Reiter att årets Oktoberfest ställs in. Anledningen är att man gjort bedömningen att riskerna är för stora för smittspridning av coronaviruset när så många människor samlas på samma plats.

– Det är en av världens största och vackraste festivaler, men vi lever i annorlunda tider och att leva med corona innebär att vi måste leva försiktigt. Detta är inte ett normalt år och det är tyvärr ett år utan Oktoberfest. Det smärtar och det är en stor förlust, sa Markus Söder på en pressträff i tisdags.

Även om nyheten om att Oktoberfest ställs in har orsakat stor besvikelse bland Bayernborna och alla fans är det knappast någon överraskning. Alla stora sammankomster är förbjudna i Tyskland och förbudet stäcker sig i dagsläget till sista augusti. 

Oktoberfest startade 1810 när Bayerns kronprins Ludwig gifte sig med Therese av Sachsen-Hildburghausen. Sedan dess har festen ställts in 24 gånger under dess dryga två sekel de pågått. Senaste gången var under andra världskriget. 

Publicerad: 2020-04-22