Kiev, Ukraina: Avspark för Kiev
Ukraina

Avspark för Kiev

Fotbollsfebern har nått Kiev, som tillsammans med Warszawa står som värd för europamästerskapet i fotboll. Men människan lever inte av fotboll allena, och RES listar 15 andra tips till den ukrainska huvudstaden.

Hotell i Kiev

1. Hoppa på en marshrutka (delad minibuss) på väg ut ur flygplatsen. För drygt 25 svenska kronor tar man sig till torget precis bakom centralstationen.

2. Ladda väskan med en enkel språkparlör. Kiev är fortfarande relativt outforskat av västerländska turister, och alla skyltar är satta i det kyrilliska alfabetet. De engelsktalande är få, men inte omöjliga att hitta.

3. Investera i den detaljerade kartan Kyiv Tour Guide som finns att köpa i många kiosker och på postkontoren runtom i stan.

4. Läs romanen Fältstudier i ukrainskt sex av Oksana Zabuzjko under resans gång.

norstedts.se

5. Ta i regel tunnelbanan. Detta sätt att transportera sig på är en av stadens riktiga fördelar – tunnelbanan är snygg, snabb och ren.

metro.kiev.ua

6. Den natursköna turen (läs: långsamma) får man på Kievs bergsbana som trafikerar sträckan Mykhaylivs’ka Ploscha till Poshtova Ploscha i Podil. Bland annat bjuds det på utsikt av floden Dnepr.

7. På hotellfronten är Cosmopolite hetast. Den Piet Mondrian-lika byggnaden hyser 160 rum, och två restauranger med internationell smakpalett med inriktning tysk ölstuga eller franskt brasseri. Välj ett av ”museirummen” tillägnade de avantgardistiska ryska konstnärerna Kazimir Malevitj, Alexandr Rodtjenko, David Burljuk, Alexandra Exter eller Wassily Kandinsky.

cosmopolite-kiev.com

8. Kievborna kan det där med att festa – på ett smått galet, extravagant sätt. Slå dig ner i en av plyschsofforna på Museum Le Club för en natt att minnas.

museum-club.com

9. De gyllene kupolerna och de babyblå fasaderna på St. Michael’s Monastery tillhör stadens mest igenkända sevärdheter. Besök klostret en solig dag, då byggnaden verkligen kommer till sin rätt.

10. Dra på dig gympadojorna och anslut till en kostnadsfri vandringstur genom staden.

freetours.kiev.ua

11. Fynda bland matryoshkadockor och gamla kommunistvaror på pryl- och konstmarknaden vid Andriyivskyi Uzviz under helgerna.

12. Besök nyöppnade Mystetskyi Arsenal, det gigantiskta kultur- och konstkomplex som snabbt tros bli stadens ledande museum.

artarsenal.in.ua

13. Trendgardet går hellre till Pinchuk Art Center, där stämningen är lite mer alternativ.

pinchukartcentre.org

14. Konst möter mat på Schlyapa (”hat” på ukrainska) på adressen Horkoho 14. Ta en millionaire coffee i den grafiskt inredda restaurangen.

15. Surfa in på Ukrainina Connoisseus Club, en sammanslutning gourmeter som betygsätter restauranger och arrangerar middagar med Kievs främsta kockar. Kalendariet kan du kolla in på webbplatsen.

tucc.kiev.ua

Publicerad: 2012-05-04