Budapest, Ungern: 5 tips för en lyckad weekend i Budapest
Handplockade tips

5 tips för en lyckad weekend i Budapest

Budapest är så mycket mer än goulash och heta bad. Den är trendig. Kreativ. Och konstnärlig. Staden delas i två delar av floden Donau. På Pest-sidan ligger stadens shoppinggator och kulturella centrum. Här finns de stora boulevarderna och parisiska kaféer, teatrar och museer. På Buda-sidan ligger det kungliga slottet och många byggnader av historisk karaktär. Här är våra senaste favoriter i Ungerns huvudstad!

Lediga rum & priser i Budapest

Aria Hotel Budapest by Library Hotel Collection

Lediga rum & priser

Hitta hit

Det hetaste hotellet i Budapest hittar du på Hercegprímás utca nummer 5, där den eklektiska byggnaden står bara ett stenkast från den pampiga sevärdheten Sankt Stefans basilika. Det är kärleken till musiken som inspirerade grundarna av Aria. Varje rum har fått namnet efter olika kända kompositörer och musiker inom klassisk musik, opera, jazz och pop. Förutom de unika rummen, har hotellet en av de bästa takbarerna i stan (High Note Sky Bar) där du kan sippa på en drink precis bredvid basilikans kupol. Förra året utnämndes Aria till det bästa hotellet i världen av TripAdvisor (traveler’s choice awards.)

Dobrumba

Hitta hit

På hörnet Dob Utca och Rumbach Utca, ligger restaurangen Dobrumba, som öppnade sina portar i februari i år. De sex ägarna är gamla vänner, födda och uppvuxna i Budapest, som bestämde sig för att på varsitt håll resa runt världen och samla kulinariska upplevelser, för att sedan mötas på hemmaplan och öppna en restaurang. De ville skapa en plats för gamla och nya vänner. Den röda tråden och geografiska mittpunkten för deras resor blev Medelhavet. Deras slogan är ”från Bosporen till Gibraltar” och på menyn hittar du fantastiskt goda varma och kalla mezes, smaker från Spanien, Italien, Nordafrika, Turkiet och Libanon.

Mazel Tov

Hitta hit

Du har säkert hört talas om Budapests trendiga ”ruinbarer” som finns gott om i det judiska distriktet, alltså gamla rivningshus som stått tomma sedan andra världskriget och på senaste åren omvandlats till hippa nattklubbar av kreativa ungrare. Mazel Tov är vad jag skulle kalla en ”ruinrestaurang” och den första av sitt slag. Från gatan syns det knappt vad som gömmer sig där inne, men stig in och möts av en urban, chic miljö och en helt fantastisk innergård. Mazel Tov har blivit ett välbesökt ställe av Budapestbor, tack vare dess sköna stämning och goda, israeliska kök. På menyn kan du välja bland hummustallrikar, kyckling shawarma, shakshuka och många vegetariska alternativ. Se till att boka bord i förväg.

The Pot 

Hitta hit

Café och växtbutik i ett! The Pot är en liten oas som bygger sitt koncept på gröna plantor och utsökt kaffe. Detta café med två våningar har väggarna fyllda med växter - som är till salu, för den som vill ta med sig en planta hem. Men vill man bara dricka en god kaffe, erbjuder The Pot en trevlig mötesplats. Och vill du äta något litet till kaffet så serverar köket goda dippar (guacamole, dip på rökt skinka eller hummus) samt amerikanska pannkakor och croissanter.

LoveBug Vintage

Hitta hit

Har du en förkärlek för vintagekläder är det LoveBug vintage som gäller! Denna dolda affär ligger gömd i en lägenhet på första våningen på Margit körut 62. Ring på klockan så blir du insläppt. Väl därinne hittar du kläder, skor, väskor, smycken och andra spännande accesoarer från det förflutna. Butiksägaren Violetta Kertész är passionerad och uppdaterar frekvent utbudet med spännande nya fynd. Kolla in deras Facebook-sida för uppdateringar om vad som har kommit in! Förutom vintageplagg hittar du även några väl utvalda saker från ungerska designers, t.ex de färgglada skrivböckerna från märket Papetri Paperworks. Butiken är öppen från tisdag-fredag mellan 14-19.00, men vill du komma en annan tid är det bara att ringa och boka ett privatbesök.

Läs ytterligare 72 handplockade tips till Budapest HÄR.

Publicerad: 2022-11-23