Budapest, Ungern: 7 tips för en lyckad weekend i Budapest
Mazel Tov
Reseguide

7 tips för en lyckad weekend i Budapest

Budapest blir ett allt hetare weekendresmål. Ungerns huvudstad är en förtjusande blandning av vackra broar, pampiga palats och heta källor. Här är sju tips du inte får missa vid nästa besök.

Av: Antonia Morvai

Lediga rum & priser

BAR & NATTLIV

Lummig uteservering i mitten av stadsparken

KERTEM

Det finns inte många stora gröna parker i Budapests innerstad, men de som finns uppskattas och utnyttjas desto mer. Stadsparken är ett perfekt exempel. Under den varmare halvan av året fylls parken av picknickglada människor och folk som rastar sina hundar, gör yoga eller utövar capoeira. Mitt i stadsparken ligger baren Kertem (som betyder ”min trädgård” på ungerska) med sin stora uteservering. Här kan du dricka en kall öl och insupa miljön omkring dig. Kertem öppnar tidigt på dagen och är öppen hela natten lång. Stämningen är avslappnad och det finns ingen dresscode, så du kan lätt dyka upp direkt från picknicken.

Olof Palme sétány 1

facebook.com/kertemfesztival

 

Panoramavy över hela Budapest

360 BAR

Precis som namnet avslöjar, är det här en takbar med 360 graders panoramavy över hela staden. Hitta den högsta byggnaden på den stiliga gatan Andrassy, ta hissen upp till taket och stig rakt in i en annan värld. Här kan du smutta på en cocktail medan du ser i stort sett alla Budapests turistattraktioner uppifrån – Budasidans slottsdistrikt, Gellértberget över till parlamentsbyggnaden, operan, Sankt Stefans basilika och ända bort till Hjältarnas torg. Mitt bästa tips är att tajma ditt besök med solnedgången, men kom i god tid, du kommer inte vara ensam om den idén.

Andrassy Ut 39

360bar.hu

 

RESTAURANG

Hyllad judisk ruinrestaurang

MAZEL TOV

Du har säkert hört talas om Budapests trendiga ”ruinbarer” som finns gott om i det judiska distriktet, alltså gamla rivningshus som stått tomma sedan andra världskriget och på senaste åren omvandlats till hippa nattklubbar av kreativa ungrare. Mazel Tov är vad jag skulle kalla en ”ruinrestaurang” och den första av sitt slag. Från gatan syns det knappt vad som gömmer sig där inne, men stig in och möts av en urban, chic miljö och en helt fantastisk innergård. Mazel Tov har blivit ett välbesökt ställe av Budapestbor, tack vare dess sköna stämning och goda, israeliska kök. På menyn kan du välja bland hummustallrikar, kyckling shawarma, shakshuka och många vegetariska alternativ. Se till att boka bord i förväg.

Akácfa utca 47

mazeltov.hu

 

Anrikt kafé

DÉRYNE BISTRO

Déryné är en riktigt mysig och lagom lyxig restaurang som ligger gömd på Krisztinatorget, bara några minuter från det turistiga och pompösa slottsdistriktet. Déryné var det första kaféet och bageriet som öppnade på Buda-sidan 1914 och än i dag kan man njuta av deras egenbakade croissanter och mysiga frukostar. På söndagar är det brunch som gäller och det har blivit deras mest välbesökta dag. Men Déryné är inte bara populärt på morgonen. Dagen må börja med klassisk livemusik som spelas av jazzpianister, men på kvällen tar dj:s över. Déryné kan vara både en perfekt början eller ett perfekt avslut på dagen. Efter långa promenader runt slottsdistriktet, är det väldigt skönt att sätta sig på Derynés uteservering och varva ner med en god middag.

Krisztina Ter 3

bistroderyne.com

 

SE & GÖRA

Dagsutflykt till konstnärsbyn

Szentendre

Szentendre är den perfekta dagsutflykten. 30 kilometer norr om Budapest ligger den här lilla pittoreska pärlan med gammal arkitektur och små krökta kullerstensgator. Szentendre ligger naturskönt vid Donau och kallas konstnärernas stad, de små gatorna är fyllda med porslinsaffärer, hantverksbutiker och konstnärsateljéer. Här kan du hitta mycket lokal konst och unika, handgjorda souvenirer. Att ta sig till Szentendre är mycket enkelt. Du kan ta pendeltåget HÉV, vilket är snabbaste alternativet, det tar bara 30 minuter från Budapests innerstad. Eller varför inte ta färjan som åker direkt till Szentendre via Donau?

 

Upptäck Budapests underjord

Grottorna

Att utforska grottor är kanske inte det folk förknippar med Budapest, men faktum är att under Ungerns huvudstad gömmer sig mer än 200 underjordiska grottor. Dessa har formats genom det naturliga, varma termalvattnet, samma vatten som finns i de kända termalbaden runtom i stan. Vissa av grottorna har kommit med på Unescos världsarvslista. Det finns två typer av turer, en för den som vill ta det lugnt och en för den våghalsiga. Om du inte är rädd för att klättra och krypa i trånga utrymmen, rekommenderar jag den andra. Turen är en fysisk utmaning och en riktigt rolig sådan. Du får en overall, en hjälm och en lampa och sedan guidas du genom de underjordiska labyrinterna tillsammans med en liten grupp och en proffsig guide. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

caving.hu

 

HOTELL

Eklektiskt, lyxigt och personligt

BRODY HOUSE

Brody House är ett boho-artsy boutiquehotell som tillhör Brody Land, ett stort community som också är en medlemsklubb. Hotellet har ”working spaces”, gör olika event och är en viktig plats på Budapests kreativa scen. Brody Land är skapat av entreprenörerna William Clother och svensk-engelska Peter Grundberg. Själva byggnaden är en vacker i neoklassisk stil från 1896 och huset har varit ett hem för dussintals olika konstnärer, musiker och skådespelare genom åren. Brody House har bara elva rum men här är det kvalitet före kvantitet som gäller. Varje rum är individuellt designat av olika konstnärer som är del av Brody Land-familjen, och är även döpta efter desamma.

Brody Sándor utca 10


Lediga rum & priser

Vår stora reseguide till Budapest hittar du HÄR.

 

Publicerad: 2019-04-05