Budapest, Ungern: Budapest med trender i världsklass
Ungern

Budapest med trender i världsklass

Hotell i Budapest

Som bubblare på weekendreselistan har Budapest under de senaste åren vuxit till en av våra favoriter. Mycket är på gång i denna brusande metropol som utan tvekan är en av Europas vackraste huvudstäder. Just nu kommer du dessutom väldigt långt med din svenska plånbok i Ungern.

Politiskt och ekonomiskt är det turbulent i Ungern, men de senaste åren har Budapest också växt sig allt starkare som weekenddestination för oss skandinaver. Visst kan man se att pengarna är slut, bland annat på många byggnader utmed paradgatan Andrássy út, men Budapest har en oemotståndlig charm som inte försvinner med pengarna, och metropolen är utan diskussion en av Europas ståtligaste huvudstäder.

Budapestborna är sköna storstadsbor som vet hur man njuter av livet. Helst festar de i funkiga och trendiga barer som byggs upp på ödetomter mitt i stan. Fråga dig runt om du inte hittar på plats, Budapestborna är hjälpsamma och de allra flesta kommunicerar på engelska – om de måste. Ungerskan är kanske ett av världens mest obegripliga språk, men det är samtidigt en stor del av atmosfären och charmen med världsstaden.

När du har hängt badkläderna på tork efter ett välgörande dopp i ett av stadens många termalbad, och när basilikan, parlamentet och slottet är avprickade från ”att-se-och-göra”-listan, ska du sätta dig på en av stadens otaliga serveringar innan du går vidare ut i natten. Mat och dryck håller världsklass. Passa på att unna dig all den lyx som du är värd, men annars hade hoppat över – Budapest ger dig just nu mest för pengarna.

Boende

Sprakande varma färger och plast, plast, plast slår emot dig redan när du checkar in på designhotellet. Rummen är kanske i minsta laget för en välvuxen viking, men vad gör det – priset är därefter och du ska ju ända bara sova där. Läget är dessutom perfekt när du ska rumla hem efter en sen kväll på stan. Du får ett dubbelrum från cirka 740 kronor.

Soho Boutique Hotel
Dohany utca 64
Lediga rum & priser

Precis nedanför slottet, med magisk utsikt över Donau och Pestsidans fasader, ligger Hotel Lanchid 19 som en trotsig tonåring. Ungersk arkitektur och design när det är som mest, med glasväggar och rörliga(!) fasader. Perfekt läge för dig som vill bo trendigt och bra på Buda-sidan av staden.  Dubbelrum bokas från cirka 800 kronor.

Hotel Lánchíd 19
Lánchíd utca 19
lanchid19hotel.hu

Shopping

Under kommunisteran var Tisza Cipo Ungerns största statsägda skotillverkare. Gympaskorna var omåttligt populära bland 70- och 80-talskidsen, främst kanske för att det inte fanns mycket annat att välja på. Efter några år borta från marknaden är märket tillbaka och legenden lever vidare med sin trendiga retrohippa design.

Tisza Cipo
Károly körút 1
tiszacipo.hu

WAMP är en unik designmarknad där drivna ungerska designers en gång i månaden visar (och för all del säljer) sin design för omvärlden. Mycket kläder, accessoarer och coola pryttlar, men också en matavdelning med bland annat choklad, viner och kokböcker. Håll utkik om var och när på deras hemsida!

WAMP
Erzsébet tér
wamp.hu

MAT & DRYCK

Ett trendigt ställe med snygg inredning och en självklar uteservering när årstiden tillåter. Köket är ”ungerskt med en twist”. Maten som serveras är magisk och glöm inte att kolla in ”vinkällaren” i bakre änden av restaurangen.  Packat med folk, men det är värt att vänta på att få bord.

Klassz
Andrássy út 41
klasszetterem.hu

Mitt i turistsmeten ligger Restaurang Onyx som prisats med en stjärna i Guide Michelin. Råvarorna är främst inhemska och bortglömda traditionella ungerska rätter twistas och lyfts till en internationell nivå. Över 200 viner finns på vinlistan – utmana gärna kyparen med frågor om de populära ungerska vinerna.

Onyx
Vörösmarty tér 7-8
onyxrestaurant.hu

Om Wallmans någon gång satsar på operapubliken så skulle det bli precis så här. Traditionell ungersk restaurang med massor av sång, fioler och dragspel. Restaurang Callas ligger på hörnet vid operahuset och är en populär mötesplats för publiken, både före och efter föreställning.

Restaurang Callas
Andrássy út 20
callascafe.hu

Är du en matnörd ska då gå hit – men se till att boka bord i förväg. Anspråkslös på utsidan och med ett hopplöst läge i Buda serveras här något av det läckraste i matväg av Budapests kanske trevligaste personal. Dessutom till fantastiska priser.

Csalogany 26
Csalogany utca 26
csalogany26.hu

NATTLIV

En trend i Budapest är att fixa fester på ödetomter mitt i stan. Ötkert är ett försök till en lite snyggare och coolare tillställning – ett försök som slagit mer än väl ut. Öppet under årets varmare månader – kolla med lokalbefolkningen. Bloggen är endast på ungerska.
Ötkert
Zrinyi utca 4
otkert.blogspot.com
Publicerad: 2012-02-20