Budapest, Ungern: Fem mysiga ställen i Budapest
Handplockade tips

Fem mysiga ställen i Budapest

Välkommen till RES reseguide till Budapest. 

RES är Sveriges första moderna resemagasin. Vi föddes 1981 och vår grund nu som då är att vi älskar att resa och ha koll. Det som började som ett elegant magasin är nu en sajt fylld med tusentals tips till hela världen och ett tv-program. Det händer att RES skribenter och reseexperter går på de breda allfartsvägarna, men helst vill vi hitta vår egen stig och den där lilla krogen på en bakgata fylld med stamgäster. Följaktligen bygger våra tips på våra egna erfarenheter och preferenser. Vår reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Budapest. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld. 

Budapest är en cool stad och det är helt orimligt att inte fler pratar om staden i weekendsammanhang. Budapest är så mycket mer än goulash och heta bad. Den är trendig. Kreativ. Och konstnärlig.

Staden delas i två delar av floden Donau. På Pest-sidan ligger stadens shoppinggator och kulturella centrum. Här finns de stora boulevarderna och parisiska kaféer, teatrar och museer. På Buda-sidan ligger det kungliga slottet och många byggnader av historisk karaktär. I den här guiden får du våra bästa tips. Eller kanske snarare: våra bästa anledningar till att boka en biljett till Budapest redan i dag.

1. Casati Budapest Hotel

Casati Hotel döptes efter Luisa Casati, den excentriska, italienska musan som promenerade omkring med sina tama geparder, klädde sig själv i levande ormar och anordnade extravaganta maskeradbaler på 20-talet. Med det namnet förklarat är det inte svårt att gissa att Casati boutiquehotell satsar på det där lilla extra. Casati har 25 rum som inretts i fyra olika kategorier och känslor i åtanke - Heaven, Natural, Classic och Cool. I ‘Heaven’ rummen hittar vi gräddvita väggar och toalettdörrar i frostat glas, medan “Classic” rummen kör på mörkare, classy färger i toner av auberginlila. Perfekt beläget på en liten, tyst parallellgata till den pompösa Andrassyboulevarden.

Hitta hit

Lediga rum och priser

Hitta andra hotell i Budapest 

2. The Pot - Budapests grönaste café!

Café och växtbutik i ett! The Pot är en liten oas som bygger sitt koncept på gröna plantor och utsökt kaffe. Detta café med två våningar har väggarna fyllda med växter - som är till salu, för den som vill ta med sig en planta hem. Men vill man bara dricka en god kaffe, erbjuder The Pot en trevlig mötesplats. Och vill du äta något litet till kaffet så serverar köket goda dippar (guacamole, dip på rökt skinka eller hummus) samt amerikanska pannkakor och croissanter.

Hitta hit 

3. Dagsutflykt till natursköna Dobogókő 

Bara 35 km från centrala Budapest, 699 meter över marken, ligger det mytomspunna och natursköna Dobogókő, på den högsta punkten i Visegrádbergen. Det sägs att jordens chakra ligger här, vilket gjort att många åker hit av spirituella skäl, men man behöver inte tro på chakran för att uppskatta Dobogokő! Hit kan du åka om du helt enkelt längtar efter en hike med en hisnande panoramautsikt över den vackra Donaukröken. Ta dig till Dobogókő från centrala Budapest med HÉV tåget till Pomáz - därifrån är det en 30 minuters busstur till Dobogókő.

Hitta hit

4. Restaurang LEVES

Leves är det ungerska ordet för "soppa" och det är precis vad man får här! Mustiga, matiga soppor som serveras snabbt och smidigt i stora take away muggar. Leves erbjuder fem olika soppor varje dag och man blir aldrig besviken. Jag kan rekommendera Leves för den som vill promenera och upptäcka staden - men behöver något gott, varmt och mättande att lätt ta med på turen. En favorit är soppan på kokosmjölk och pumpa!

Hitta hit

5. Tilos az À 

Budapest legendariska undergroundklubb ‘Tilos az Á’ är tillbaka! Denna klubb öppnade för första gången sina portar nyåret 1989, precis efter kommunismens fall. Musikjournalister och alla “up and coming” artister i branschen flockades hit. På deras klubbscen spelade okända alternativa band som slog igenom stort i Ungern under senare år. Man kan absolut påpeka att ‘Tilos az Á’ hade en avgörande roll i Budapests musikscen fram till 1995, då klubben stängdes ner. Och nu, mer än 20 år senare, öppnar klubben upp på nytt, på en alldeles ny plats på Mikszáth Kálmán Tér. Javisst, du kan tänka dig att vi är peppade!

Hitta hit

Se ytterligare 71 handplockade tips för Budapest här!

Publicerad: 2021-08-17