New York, USA: Käka loss i New York – 6 tips för foodisar
Atoboy
Tips

Käka loss i New York – 6 tips för foodisar

Att hitta bra restauranger i matmekkat New York är ingen större bedrift. Det svåra är att sålla bort de halvbra och hitta de riktiga pärlorna. Nedan följer sex nya tips från vår New York-korre. 

Text: Argot Murelius och Elin Fellman

Lediga rum & priser

EMMA’S TORCH

En ideell verksamhet och restaurangskola som serverar feel good-kryddad mat. Emma’s Torch är döpt efter Emma Lazarus, poeten och aktivisten vars ord står graverade på Frihetsgudinnans sockel: ”Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free”. Emma slogs för flyktingarnas rättigheter redan på 1800-talet, hennes fackla brinner nu på denna krog där asylsökande lär sig laga mat och får hjälp att finna jobb i krogkök runt stan efter en betald två-månaders utbildning som inkluderar engelska lektioner. De får en kockkniv, rejäla arbetsskor och en chans att finna den amerikanska drömmen. Du får en tankeväckande måltid. Matsalen är typiskt Brooklyn-avskalad, med vitmålade tegelväggar, bistrostolar och ett generöst fönster ut mot puttriga Smith Street.

345 Smith Street

www.emmastorch.org

SUPERIORITY BURGER

Detta överlägsna hål-i-väggen hak har förvandlat den tragiskt sladdriga vegoburgaren till en viril Adonis. Superiority kan övertala den mest hårdnackade köttätaren att lägga blandfärsen åt sidan en stund. Du känner igen stället på kön som ringlar sig nerför gatan, till och med stadens mest famösa kockar syns där titt som tätt, för var annars kan man få en billig vegoburgare som inte smakar dammråtta och spackel? Brooks Headley var dessertkock innan han bytte ganache mot grönsaker, hans burgare innehåller baljväxter, nötter och gryn, den toppas av sallad, Muensterost och pickles. Headleys meny är kort, han leker med allehanda grönsaker och stoltserar med att det alltid finns veganska alternativ. Han serverar också legendarisk glass och sorbet med nya smaker varje dag. 

430 East 9th Street

www.superiorityburger.com

BLUE HILL AT STONE BARNS

Dan Barber är den amerikanska jord-till-bord rörelsens anfader, han förespråkar säsongsbetonad kokkonst och närhet till myllan, inte bara för att det genererar mer smakrik mat utan för att det även gynnar vår framtida tillgång till råvaror. Barber jobbar outtröttligt för att skapa medvetande kring vårt slöseri på råvaror, han är känd för att laga utsökt raffinerade rätter med skal, rens och ingredienser som normalt hamnar i slasken, han samarbetar med Cornell universitetet för att ta fram nya växtarter och mer hållbara jordbruksmetoder och fortsätter att revolutionera branschen. Ett besök på Blue Hill at Stone Barns ger insikt i Barbers filosofi, krogen ligger i Upstate NY på en gård omgärdad av rara odlingar, här finns ingen meny men väl nyckeln till morgondagens gastronomi. 

630 Bedford Rd, Tarrytown, NY

www.bluehillfarm.com

ATOBOY

Det finns en uppsjö koreanska krogar som håller öppet dygnet runt. Tro oss, bibimbap i ottan kan vara en gudagåva efter en klackarna-i-taket-afton. Atoboy är inte den typen av ställe, det är coolare, krögaren Junghyun Park har moderniserat det koreanska kökets banchan, de där obligatoriska bonusrätterna som serveras vid varje måltid och som består av kimchi, böngroddar m.m. Det här är dock inte någon vanlig Hal mu nis (mormors) banchan, mormor skulle aldrig servera oxbringa med gåslever, ingefära och vitlök, ej heller ägg med sjöborre, krasse och quinoa, eller för den delen bläckfisk med kimchi, chorizo och persilja. Atoboy är Blade Runner-chict, minimalistiskt inredd med cement, blont trä, lysrörsbelysning och råa väggar, vilket låter förskräckligt men lyckas vara gemytligt.

43 East 28th Street

www.atoboynyc.com

TAKASHI

Om du är kräsen är Takashi inte krogen för dig, om du däremot är äventyrligt lagd finns här idel kulinariska bekantskaper att knyta. Krögaren Takashi Inoue är en innovativ inkråmsspecialist, hos honom kan du bekanta dig med mer inälvor än en gastroenterolog ser på en hel dag. Hans pub-stimmiga etablissemang hyllar kons oädlare delar, s.k. horumon, ett japanskt kök med koreanska rötter som Inoue förädlat till finmatsnivå. ”Testicargot” badar i vitlökssmör och är precis som låter tjurtestiklar à la franska sniglar. Förvånansvärt mjälla och smakrika. Blinis och Osetra kaviar ackompanjeras av en snilleblixt: en tub med len kräm på kalvhjärna. Kalvbräss minglar med nattsvart, bläckfisk-bläckigt ris och den grillade washugyu biffen är stoppad i tjocktarm. Kom igen, lita på oss.

456 Hudson Street

www.takashinyc.com

ATOMIX

Allt som är undangömt är extra kul. Sprillans nya Atomix är skygg, på äkt-asiatisk vis, hon annonserar knappt att hon finns. Hon huserar i ett brownstone bortom NoMad och K-town, det enda som signalerar att det ruvar skoj bakom hennes anonyma fasad är en diskret skylt ovan ingången som även leder till ett bostadshus. Ring på dörren och du välkomnas in i en kokong av välbefinnande, det är något vuxet, lätt sexigt, tystlåtet och privat. Stället drivs av eldsjälarna bakom formidabla, uppfinningsrika koreanska krogen Atoboy. Första våningen är en lounge med Långtbortistan vibbar, mer chict Seoul än slamrigt NYC. Bäst av allt känns det ännu som en halvhemlis då baren inte ens omnämns på webben. Hit går ni för att sippa eleganta cocktails med otippade ingredienser efter en middag på Atoboy (hovisen ringer gärna och signalerar att ni är på väg). Eller så bokar ni plats i underjorden, på den skulpturala, minimalistiska krogen som enkom serverar en förbetald avsmakningsmeny vid ett U-format ”chef’s table” med plats för 16 gäster. Försök inte ens stiga nerför trapporna till källarplanet om ni inte har en reservation, det är strikt förbjudet, men ack så inbjudande.

104 East 30th Street

www.atomixnyc.com

Publicerad: 2019-05-13