New York, USA: Sömnlös i New York
USA

Sömnlös i New York

En vit, venetiansk näbbmask ger tillträde till en vansinnig värld fylld av våld, blod och sex. Den kritikerrosade teaterställningen Sleep No More är här för att stanna, och bjuder på en sensationell, feberdrömsliknande show där du spelar en av birollerna.

Året; Någon gång under tidigt 1940-talet. Scenen; det dekadenta lyxhotellet The McKittrick Hotel i New York, som på grund av andra världskrigets utbrott tvingades bomma igen innan det hann öppna. Historien; en handling som är löst baserad på Shakespeares klassiska tragedi Macbeth, fast sedd genom en mörk, cinematisk lins á la Kubrick.

Mer än så röjs inte för den maskklädda publiken som står och stampar för att släppas in genom sidodörren som leder rakt in i en av 2000-talets mest omtalade teaterföreställningar. Och visst ja, publiken uppmanas att på eget bevåg utforska alla delar av hotellet, rafsa sig genom byrålådor och arkivskåp, äta från godisskålar och lyfta på locken till likkistorna – och genom sin skamlösa och giriga voyeurism dras in och bli del av den kusliga skildringen som utspelas på hotellet. Och tar man inte för sig självmant står aktörerna klara att hänsynslöst dra in åskådarna i det intrikata skådespelet.

Sleep No More, som sedan april 2011 gått för fulla hus i New York, har skapats av det brittiska teaterkollektivet Punchdrunk. Föreställningen har liknats vid allt från ”ett dansbaserat skräckkabinett” till ”ett sex våningar högt spökhus från jazzåldern”. Under den nästan tre timmar långa föreställningen kan man välja att följa en utvald karaktär genom ett händelseförlopp, eller så väljer man att låta ödet avgöra var man hamnar genom att planlöst utforska rum för rum, miljö för miljö och våning för våning.

Sleep No More
The McKittrick Hotel, 530 West 27th Street, New York
sleepnomorenyc.com

 

Hotell i New York

Publicerad: 2012-02-24