Tokyo, Japan: Miniguide: Tokyo
Wired Hotel
Tips

Miniguide: Tokyo

Fotografen och skribenten Said Karlsson reste till Tokyo för första gången 2008, förälskade sig i staden och gjorde den snabbt till sitt andra hem. Här är hans bästa tips i Tokyo just nu. 

Lediga rum & priser i Tokyo

RESTAURANG

Prisvärda dumplings

Anda Gyoza

Anda Gyoza erbjuder förmodligen Tokyos billigaste måltid i Bib Gourmand-klass (Guide Michelins utmärkelse för särskilt prisvärda restauranger). För under 1 000 yen (cirka 80 kronor) får du åtta dumplings med fyra olika fyllningar, samt en skål soppa och ris med marinerat fläskkött. I skrivande stund har de två restauranger i Tokyo, en i Futako-Tamagawa och en i Yoyogi. Bli inte förvånad om det dyker upp fler inom kort.

3-21-2 Nishihara, Shibuya-ku
andagyoza.tumblr.com

SE & GÖRA

Tokyos bästa bergsvandring

Oyama

Berget Takao anges ofta som ett måste för Tokyobesökare som vill göra enklare bergsvandringar. Men jag slår hellre ett slag för Mount Oyama, som ännu inte lockar några större turistmassor. Under höstmånaderna bjuder berget på storslagna färgfyrverkerier. Har du tur prickar du in besöket när det lokala templet har sin årliga höstfestival. Då täcks berget av ljusinstallationer som uppmuntrar besökarna att stanna även efter att solen har gått ned. Hit tar man sig enkelt med Odakyu-line till Isehara station, därifrån går det bussar till berget.

Vackra vyer över Fuji

Onshi Hakone Park

Hakone är en annan plats som ofta nämns i guideböcker under avsnittet ”Dagsutflykter”. Och visst: både linbanan över den aktiva vulkanen och den storslagna Shintohelgedomen är värda ett besök. Men en plats som många besökare missar är den enorma parken Onshi Hakone Park vid sjön Ashinoko. Till skillnad från resten av Hakoneområdet är den här parken, trots sin storslagna utsikt och varierade flora och fauna, nästan helt tom på turister.

HOTELL

Snyggt boende för alla budgetar

Wired Hotel

Japans pågående turistboom gör att det poppar upp nya hotell som svampar i Tokyo just nu. Ett av de senaste tillskotten är designerhotellet Wired Hotel i Asakusa, som drivs av gänget bakom Wired Cafe, en av Tokyos största kafèkedjor. En bädd i en av deras smakfullt dekorerade sovsalar kostar 400 kronor natten. Enkelrum kostar det dubbla och för en natt i någon av deras två sviter (med plats för upp till fyra personer) får du betala runt 4 000 kronor.

2-16-2 Asakusa, Taito-ku
wiredhotel.com

Drick dig genom Japan

NATTLIV

Kurand Sake Market

Är du nyfiken på den japanska dryckeskulturen rekommenderas ett besök hos Kurand Sake Market. Här betalar du en modest inträdesavgift på 3 000 yen (cirka 240 kronor) och får sedan dricka hur mycket du vill av drygt hundra olika sorters sake från olika bryggerier från hela det japanska öriket. Bargästerna är välkomna att ta med sig medhavd mat, då inget ätbart säljs på plats.

3-9-9 Shinjuku, Shinjuku-ku
kurand.jp

KAFÉ

Ett Disneyland för kaffeälskare

Starbucks Reserve Roastery

Tycka vad man vill om Starbucks, men kaffeimperiets senaste satsning är ett måste för alla med minsta intresse för kaffe. Det här är världens största Starbucks, designat av stjärnarkitekten Kengo Kuma som även ligger bakom Tokyos snart färdigbyggda OS-stadion. I fyravåningskomplexet, som är helt olikt kedjans övriga kaféer, finns ett halvdussin kaffebarer, ett rosteri, ett bageri och en våning helt tillägnad företagets teer. Högst upp ligger en bar där det serveras kreativa kaffedrinkar med strålande utsikt.

2-19-2 Aobadai, Meguro-ku
starbucks.co.jp/roastery

Charmig kaffebar

Let It Be Coffee

Ett av Tokyos senaste tillskott av kaffebarer är Let It Be Coffee i Futako-Tamagawa, som drivs av ett par med ett förflutet i den amerikanska kaffekedjan Blue Bottle Coffee. I deras charmigt inredda lokal finns varken wifi eller plats för laptops. Alla sittplatser har placerats längs väggarna så att gästerna tvingas socialisera med varandra i stället för att stirra på sina skärmar – en sympatisk idé som gärna får spridas vidare.

Tamagawa 3-23-25, Setagaya-ku
let-it-be-coffee.business.site

Läs den stora reseguiden till Tokyo HÄR.

Publicerad: 2019-10-21