Marrakech, Marocko: Marias Marrakech

Marias Marrakech

Hotell i Marrakech

Vi gör om på webben och väljer nu att satsa på åtta toppbloggare som ska ge oss de bästa tipsen till sina städer: platser som för oss är resmål, för dem är hemma. För att ni ska lära känna de lite bättre tänker vi att de ska få presentera sig själva. Först ut är Maria från Marrakech.

Hur hamnade du i Marrakech?
– Mitt svar är nog världens vanligaste: kärleken! Jag träffade min marockanske man 1996 mitt ute på skånska vishan. Jag hade emigrerat till Kanada och var bara hemma över sommaren. Jag hade studerat, arbetat och backpackat i många år och tänkte att Marocko ligger ju precis vid Spanien, det är inte så långt bort.

Vad var ditt första intryck?
– Vid första besöket 1997 fick jag mitt livs största kulturchock. Jag insåg att jag skulle behöva många år i detta land för att förstå kulturen och folket på djupet.

När var första gången du kände att "jag stannar"?
– Första gången jag besökte en riad, det var då jag föll för Marocko som land, wow! Då föddes också drömmen om att starta ett litet hotell.

Hur blev drömmen verklighet?
– Vi köpte en liten ruin i den centrala medinan. Riaden ägdes då av dottern till Pashan av Marrakech, hon drömde om ett modernt hus. Vi drömde om en riad.

– Efter fyra års renovering i blod, svett och tårar, flyttade vi in. Utan kök och utan fönster, och förstås – utan möbler. Här bodde vi i några år, tills det var möblerat och mysigt. Då började vi ta emot våra första gäster. Efter det flyttade vi in i nästa renoveringsobjekt med nakna glödlampor och omålade väggar….

Hur bor ni nu?
– För sex år sedan skaffade vi en modern 4: a med 50m2 terrass i Palmeriet utanför Marrakech. Här vaknar man till fågelkvitter, åsnornas bröl och gödseldoft. Här kan man gå ner till poolen i bara bikinin utan att någon lyfter ett ögonbryn och barn kan cykla och leka utan fara för trafik. Samtidigt är det bara femton minuter med bil in till centrala Marrakech. Palmeriet har det bästa av två världar, både landsbygd och närheten till centrum.

Vem är vi?
– Vi är jag, min man Jabrane, vår dotter Selma och våra två hittekatter Lilly och Theresa. Samt familjens häst Caramba, ett vackert Holsteinersto, som bor i ett stall tio minuter bort från oss. (Fast helst hade jag haft henne i trädgården…)

Vad är det som lockar med att bo i Marrakech?
– Marrakech är en miljonstad men känns som en större by. Det är en stad som lockar många spännande och kreativa människor från världens alla hörn. Det är en stad som ständigt utmanar dig men med en charm som gör det svårt att slita sig.

Vad är ditt bästa smultrontips till staden?
– Om du har småbarn: leta upp en Afriqia bensinstation. De finns i utkanten av staden, på rte de Fez och rte de Casa. Det är här du hittar de bra lekparkerna. Här äter du också gott och billigt.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2016-03-28