Kajsa Beausang

RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

Krönika

”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”. Jag har aldrig gillat den låttexten av Tomas Ledin. Sen piggar låten onekligen på sig och Tomas får både en glass i sin mun, ta ett hopp i de blå och läsa gårdagens blad, allt under en strålande sol. Anledningen till att jag inte gillar titeln är kanske för att det ligger en hel del sanning i den för oss nordbors del.

Intervju

Ola Salo är en van resenär som tack vare sitt artisteri besökt många metropoler och avkrokar i vår värld. Trots sin fäbless för det exotiska har Sverige en särskild plats i hans hjärta. Här är Ola Salos bästa… 

Hotell

Det har tisslats och tasslats en hel det i arkitektkretsar och bland hotellnördar det senaste året och anledningen är ett svårstavat bygge allra högst upp i norr – Niehku Mountain Villa, en skidlodge utöver det vanliga. Nu är det äntligen dags att öppna dörrarna och släppa in sin första gäster i värmen.

Krönika

Det händer ibland att jag gästar TV4 Nyhetsmorgon för att prata om resor. Detta brukar vara en ganska oförarglig programpunkt, ett trivselinslag där tittarna får chans att inspireras och drömma sig bort en stund och inslaget brukar mötas av glada tillrop och positiva reaktioner. Men efter min senaste medverkan var det annat ljud i skällan. 

Krönika

Nu håller du RES vårnummer i din hand och jag tänkte berätta lite om hur det går till när vi fyller det med i

Nyhet

Att resa på Titanics jungfrufärd var den ultimata lyxen 1912. Och det är det fortfarande, ett drygt århundrade senare. I år får några lyckliga (och rika) turister besöka Titanics legendariska vrak.

Krönika

Första gången jag besökte Rom var jag 18 år och anledningen till detta var en studieresa med min latinklass sista året i gymnasiet. Faktum var att denna av skolan subventionerade resa var en bidragande faktor till att jag valde just humanistisk linje. 

Krönika

Jag är en väsknörd. Och då menar jag inte handväskor av lyxiga märken utan bagage. Kabinväskor, resväskor, weekendbagar, axelremsväskor, strandväskor, laptopväskor och allt annat man släpar runt sina pinaler i på resande fot.

Hotell

London bjuder varje år på ett antal spännande hotellöppningar. Här är tre favoriter som öppnade under sommaren.

Hotell

Utlandsresor i all ära – men det finns gott om guldkorn i vårt eget land också. Suktar du och din älskling efter en romantisk avstickare så är detta ett utmärkt alternativ. Är ni en barnfamilj som vill göra en helgutflykt – det funkar precis lika bra.

Hotell

I södra Kroatien ligger den lilla medeltida staden Dubrovnik i all sin prakt. Bosätt dig utanför ringmuren och du kommer inte behöva trängas det minsta. Här är tre nyrenoverade rekommendationer.

Krönika

Året var 1985 och min mamma, lillebror och jag skulle ta tåget från hemorten Sunne till mormor i Göteborg. Vi hade just köpt en ny bil och mamma hade hört att man inte bör köra nya bilar i över 70 km/h i början, så en biltur på 35 mil skulle bli för irriterande med alla 90-sträckor. Alltså tog vi tåget.

Reseguide

Kroatens huvudstad är en utmärkt stad för en weekendresa. Här hittar du fler uteserveringar per capita än någon annan stad i hela Europa, i glasen porlar kroatiskt vin och för den kulturintresserade finns en buffé av museer, utställningar och gallerier att botanisera bland

Reseguide

I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer och sevärdheter som staden har att erbjuda. Här hittar du en enorm kulturscen, med det nya konsterthuset Elbphilharmonie som det starkaste dragplåstret. 

Weekendresa

Tre och en halv timmes flygresa bort hägrar en stad vi inte besökt på år och dar. Oroligheter och attentat, främst i delar långt bort från staden, har skrämt bort de västerländska turisterna. Det är hög tid att återerövra en forna weekendfavorit.